Тож продовження війни влади з українським бізнесом може бути свідченням рейдерських атак, ідеологом яких у нульових роках був олігарх Ігор Коломойський.

Про це пише видання Главком.

«Ситуація має абсурдний вигляд. Маючи половину економіки в тіні та корупційні діри розміром у десятки мільярдів, правоохоронці без чітких аргументів та попри судові рішення, атакують промислові гіганти, які справно виплачують податки. Наприклад, «Метінвест» лише за минулий рік перерахував до бюджетів усіх рівнів майже 53 млрд грн», - пише видання.

Ірраціональність того, що відбувається, дозволяє припускати найконспірологічніші причини - від особистого бажання президента Зеленського показати всім, хто в країні головний (недарма ж епопея з ArcelorMittal розпочалася з візиту Володимира Зеленського до Кривого Рогу в липні 2019 року) до чергової рейдерської схеми, близького до президента Ігоря Коломойського, вказують журналісти.

«Дніпровський мільярдер, який у нульових наводив жах на весь неолігархічний (а значить не здатний до системного опору) бізнес, готовий знову спробувати розпочати полювати на велику дичину? На користь цієї версії є як мінімум, два факти. По-перше, саме Ігор Коломойський після обрання Зеленського президентом уперше публічно озвучив ідею перегляду методології рентних платежів для залізної руди. При цьому методологія ренти для його марганцевих ГЗК лишилася незмінною. По-друге, єдиним гірничорудним підприємством Кривого Рогу, якого так і не дійшла збірна команда правоохоронних органів, залишається Криворізький залізорудний комбінат, який контролює Коломойський», - пояснює видання.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, податкова нарахувала компанії «ArcelorMittal Кривий Ріг» більш ніж два мільярди гривен додаткових податків заднім числом. Попри те, що судові рішення були винесені на користь компанії, податкова заблокувала рахунки металургійного гіганта в Україні. Пізніше, з тими ж вимогами, податкова прийшла на металургійні підприємства групи «Метінвест»: там до обшуків залучили навіть СБУ та спецпідрозділ «Альфа».

Раніше народний депутат Ярослав Железняк заявив, що влада чинить вибірковий тиск на бізнес в Україні, водночас надає численні преференції «близьким» олігархам, і зазначив, що це є очевидним свідченням зв'язку влади Зеленського з Коломойським.

В свою чергу президент ОП «Укрметалургпром» Олександр Каленков заявив, що влада тисне на чесний бізнес, який справно платить податки, замість того, аби боротися з корупційними схемами, у яких безслідно щезають десятки мільярдів доларів.