У січні Україна витратила на імпорт електроенергії 1,3 млрд гривень замість того, щоб інвестувати ці кошти в розвиток вугільної галузі та погашення боргів перед шахтарями.

Про це повідомила народний депутат Вікторія Гриб на своїй сторінці в Facebook.

"Український уряд продовжує безсовісно утилізувати бюджетні кошти, спрямовуючи їх на закупівлю електроенергії за кордоном. В одному тільки січні витратили 1 мільярд 300 мільйонів гривень, імпортувавши 509 млн кВт.година", – написала вона.

Гриб зазначила, що ці кошти могли бути спрямовані на розвиток української теплової та вугільної генерації, однак вони пішли» енергетикам сусідніх держав і частково осіли на рахунках трейдерів-посередників».

Вона підкреслила, що якби Кабінет Міністрів інвестував 1,3 млрд гривень в державні шахти, то були б запущені нові лави, що дозволило б збільшити видобуток вугілля, знизити собівартості його видобутку і зменшити навантаження на державний бюджет.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

"Замість того, щоб закрити мільярдну заборгованість перед шахтарями державних вугледобувних підприємств, вкластися в модернізацію виробництва, гроші просто вимиваються з бюджету», – додала Гриб.

Вона вважає, що Кабмін зобов'язаний якомога швидше закрити борги із зарплати перед гірниками і закласти в бюджеті кошти на закладку нових лав, що дозволить забезпечити енергетичну безпеку і безболісно пройти нинішній і майбутні опалювальні сезони.

Нагадаємо, за даними Всеукраїнської енергетичної асамблеї в 2021 році Україна витратила 3,2 млрд гривень на імпорт електроенергії з Білорусі.