Про це повідомила нардеп Людмила Буймістер.

«Сьогодні наші електростанції вимушені зупиняти роботу. Імпорт йде максимально можливими обсягами - 900 МВт, не зважаючи на колосальний профіцит електроенергії в українській системі», - зазначала нардеп.

За її словами, ні для кого не секрет, що імпорт здійснюється через арабську фірму-посередника.

«І вже навіть у ЗМІ з'явилася маса публікацій, що цей посередник пов'язаний з керівником фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією, а отже стає зрозумілим, кому вигідна здача українських інтересів», - заявила Буймистер.

Вона зазначила, що в січні імпорт білоруської електроенергії через арабського посередника завдав шкоди енергосистемі на 1,3 млрд грн.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

«Але вочевидь владі байдуже. Ми не бачимо ні кримінальних проваджень, ні якоїсь мінімально стурбованості, що мільярди гривень витікають з країни через не потрібний енергосистемі імпорт і дуже скоро це призведе до повної втрати енергетичної незалежності України та унеможливить приєднання до Європейської електричної мережі. Тому коли з'явився Білоруський імпорт, це стало фатальною поразкою України у гібридній війні проти Кремля за контроль над власною енергетикою», - наголосила Людмила Буймістер.

Нагадаємо, імпорт з Білорусі в умовах роботи всіх 15 енергоблоків АЕС призвів до розбалансування енергосистеми і обвалу цін на оптовому ринку електроенергії. Через це системний оператор вивів в резерв десятки блоків ТЕС. Компанія «Донбасенерго» заявила, що через обвал цін може зупинити роботу в березні-квітні і оголосили про банкротство.