Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Нестор Шуфрич написав відкритого листа ряду міністрів закордонних справ європейських країн, які відвідують Україну, і розповів про ситуацію зі свободою слова в країні.

Зокрема, листи отримали міністр закордонних справ Німеччини Аннален Бербок, міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг, міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Словацької Республіки Іван Корчок, повідомляє newsoneua.

Шуфрич звернув увагу європейських політиків на свавілля української влади, яка за рішенням РНБО закриває незалежні телеканали - "112 Україна", NewsOne і ZIK, хоча зробити це в Україні можна тільки після рішення суду. Після позасудового закриття телеканалів "Перший Незалежний" і UkrLive таких мовників стало вже п'ять.

Також він вказав і на дії платформи YouTube, яка пішла на поводу у невмотивованих звернень української влади і закрила акаунти телеканалів UkrLive і "Перший Незалежний", які об'єднали колективи раніше закритих ЗМІ.

Народний депутат заявив, що не припинить боротьбу за свободу слова в Україні і має намір придбати ще один телеканал, щоб дати журналістам роботу. Однак він може стати шостим мовником, який незаконно закриє владу.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"У цьому і полягає предмет мого листа і головне питання, яке слід терміново винести на публічне обговорення: яким чином можна убезпечити українських журналістів і захистити свободу слова в Україні?"- звернувся він до європейських міністрів і попросив підняти це питання під час зустрічей з представниками української влади.

Повний текст листа наводимо нижче:

Шановний пане (пані),

Як народний депутат України та голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова висловлюю вам свою глибоку повагу і користуюся цією нагодою, для того щоб звернути увагу на незадовільний стан із забезпеченням права українських журналістів на професійну діяльність і просити вас не обійти це питання під час зустрічей з представниками української влади.

Приводом для цього звернення є глибоке переконання в тому, що українська влада посилює тиск на неугодні Засоби масової інформації, і лише значний міжнародний резонанс здатний зупинити подальше просування країни в бік тотального введення цензури і закриття нелояльних ЗМІ. Я впевнений, що тільки сильні і незалежні українські ЗМІ, які не бояться говорити правду про помилки української влади, можуть змусити її бути більш передбачуваною і відповідальною за свої слова і рішення. Це збільшить шанси на стабільність і передбачуваність у всьому регіоні і в кінцевому підсумку від цього виграють всі – і Україна, і її зарубіжні партнери.

Останній рік в Україні ознаменувався низкою кричущих випадків, пов'язаних із закриттям ЗМІ, які не боялися говорити правду про діяльність влади. 2 лютого 2021 року були закриті три провідних на той момент інформаційних телеканали "112 Україна", NewsOne і ZIK. Це сталося з грубим порушенням принципу верховенства права і в позасудовому порядку (за рішенням Ради національної безпеки і оборони, хоча позбавити українське ЗМІ ліцензії правомірно можливо за рішенням суду).

Для того щоб відстояти своє право на професійну діяльність, журналісти закритих телеканалів об'єдналися і створили телеканал "Перший Незалежний". Але його запуск призвів до чергового порушення законодавства українською владою – вже через годину після початку роботи мовлення каналу було припинено після звичайного листа заступника Голови Служби безпеки України, без суду і можливості для журналістів відстояти свої права.

Оскільки більше півроку журналістам "Першого Незалежного" не вдавалося відновити мовлення, і, враховуючи мій статус народного депутата і пост голови Комітету ВРУ з питань свободи слова, журналісти звернулися до мене за допомогою у відновленні мовлення зазначеного телеканалу і поверненні їх доступу до телевізійної аудиторії.

В результаті, 24.09.2021 я придбав у журналістів 60% корпоративних прав телеканалу" Перший Незалежний " і направив свої зусилля і кошти на відновлення його роботи. У той же час, враховуючи, що навіть за моєї участі в розумні терміни відновити законність не вдавалося, 27.10.2021 я придбав інший телеканал – UkrLive – на базі якого журналісти нарешті змогли відновити супутникове мовлення. Більш того, 01.12.2021 в результаті рішення суду ми змогли відновити супутникове мовлення "Першого Незалежного".

Але ці перемоги викликали чергову хвилю тиску з боку влади. Фактично відразу ж після позитивного рішення суду і відновлення супутникового мовлення 28.12.2021 Указом Президента були введені санкції РНБО щодо обох телеканалів. Також постраждала компанія, яка брала участь у виробництві телепрограм.

Таким чином, в Україні був в черговий раз грубо порушений принцип свободи слова, а журналісти знову були позбавлені права на професійну діяльність. І якщо в першому випадку РНБО хоча б формально прикривалася якимись вигаданими підставами для закриття каналів, то в даному випадку таке рішення приймалося взагалі без правових підстав: Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення не складала жодного акту про порушення законодавства з боку телеканалів. Більше того, засідання РНБО також не проводилося, і телеканали були закриті без рішення суду.

Черговий удар по телеканалах було завдано кілька днів тому. У ніч на 4 лютого платформа YouTube пішла на поводу у невмотивованих звернень української влади і закрила акаунти телеканалів UkrLive і "Перший Незалежний". В результаті, доступ до трансляції втратили понад 2,5 мільйона передплатників.

Ми розцінюємо закриття каналів як акт цензури з боку платформи YouTube і звертаємо увагу на те, що рішення про закриття з'явилося саме тоді, коли українська влада опинилася в епіцентрі чергової хвилі скандалів, пов'язаних з корупцією, катастрофічним станом економіки, кумівством у владі і невиконанням нею своїх зобов'язань перед зарубіжними партнерами. Тільки за останні кілька днів наші глядачі дізналися правду про те, що президент Зеленський протягом півроку особисто вигороджував народного депутата від провладної партії "Слуга народу" Олександра Трухіна, який п'яним скоїв ДТП і намагався дати хабар поліцейському в розмірі 150 000 доларів, які були з ним в машині. Іншого депутата від "Слуги народу" Сергія Кузьміних спіймали під час отримання хабара у розмірі майже 600 тисяч гривень за постачання обладнання до лікарень. Іноземці продовжили позбавлятися від українських держоблігацій, котирування української гривні досягли мінімальних значень, чого не було з 2014 року, тощо.

Ці та інші корупційні скандали та економічні провали, допущені українською владою, стали широко відомі виключно завдяки роботі опозиційних ЗМІ. Але замість боротьби з бідністю і корупцією президент Зеленський вибрав інший шлях – посилити цензуру, створити державну монополію на інформацію і закрити нелояльні ЗМІ.

Я як і раніше хочу забезпечити людей роботою і забезпечити право журналістів на професійну діяльність.

Тому я хочу придбати ще одну ліцензію.

Але практика позасудової розправи над непідконтрольними владі ЗМІ показує, що в цьому випадку може з'явитися вже шостий телеканал, закритий президентом без всяких правових підстав.

В цьому і полягає предмет мого листа і головне питання, яке слід терміново винести на публічне обговорення: яким чином можна убезпечити українських журналістів і захистити свободу слова в Україні?

З повагою,

Нестор Шуфрич,

народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова