Про це повідомила адвокат Наталія Дригваль у колонці для видання «Обозреватель».

"Однозначні висновки про обґрунтованість застосування формули в Україні сформулювали 4 українських державних науково-дослідних інститути судової експертизи та приватні судові експерти", - повідомила адвокат.

Також, за її словами, справедливість і економічна обґрунтованість формули "Роттердам+" підтверджена дослідженнями міжнародних авторитетних організацій IHS CERA (провідний у світі консультант з ринків палива), EURACOAL (Європейська асоціація кам'яного і бурого вугілля), найбільшими світовими аудиторськими компаніями.

«У той же час, в експертизах, де на замовлення звинувачення підраховувалася сума збитків за умови виключення з формули ціни вугілля витрат на його транспортування, жоден експерт не ризикнув назвати розраховану суму власне збитками і не підтвердив коректність видалення "плюса" - вартості логістики», - зазначила адвокат.

Дригваль підкреслила, що і судді ВАКС, і прокурори САП підтвердили, що арифметичний Розрахунок витрат на транспортування вугілля, яке не імпортувалося в Україну, не вважається автоматично збитками.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Згідно з логікою розрахунку збитків НАБУ, людина, купуючи щодня хліб в магазині зазнає збитків, так як ринкова ціна на хліб могла б бути нижче на величину його перевезення від хлібозаводу до магазину, адже хліб можна купувати власне і там, де його виробляють", - додала адвокат.

Нагадаємо, справу "Роттердам+" було закрито Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою 20 травня 2021 року через відсутність складу злочину.

Це стало 4-м закриттям цієї справи, оскільки в ході трирічного розслідування не було встановлено ні збитку від дії формули, ні потерпілих, ні факту порушення закону.

13 жовтня 2021 року ВАКС підтвердив законність і обґрунтованість рішення про закриття справи "Роттердам+".