Збільшення ренти на видобуток газу дасть негативний сигнал інвесторам і призведе до зниження видобутку газу в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пост співзасновника та директора економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолія Амеліна в колонці для "НВ".

"Інвестори бояться Україну як вогню. І сьогодні Україна вирішила підняти податки для газодобувних компаній до космічних розмірів", - написав він.

Амелін зазначив, що в разі прийняття законопроекту №7038, податкове навантаження при роботі на нових свердловинах складе 60%, а на старих 79%.

"Якщо порахувати гроші інвестора, який вклав 21 млн доларів, пройшовши всі кола українського бюрократичного пекла, то чи залишиться у нього ресурс і бажання для подальшого буріння - велике питання", - додав він.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити
Показати ще

За словами Амеліна, Україна може інвестувати 4 млрд доларів в буріння нових свердловин, що дозволить за 3 роки збільшити видобуток газу до рівня, який би повністю покривав потребу в газі і дозволить відмовитися від його імпорту.

Він нагадав, що поклади газу в Україні становлять близько 1,1 трлн куб.м, що є другим найбільшим показником в Європі.

"Три роки і повна незалежність по газу за 4 млрд доларів замість щорічної данини Москві в 8 млрд доларів", - підсумував Амелін.

Нагадаємо, 9 лютого в Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується збільшити ренту на видобуток газу до рекордних за всю історію країни 69%.

За словами експертів, рівень податків в Україні може стати найвищим серед усіх країн Європи.

В Асоціації газовидобувачів попередили про ризик зупинки видобутку газу через різке підвищення податків і загрозу повернення до газової залежності від Росії.