Про це йдеться в аналізі законопроектів №7038 та №7038-1 від Dixi Group.

"Це призведе до зменшення інвестиційного ресурсу компаній (потенційне скорочення обсягів буріння та освоєння нових родовищ), і ймовірно змотивує їх до приховування реальних обсягів товарного газу, створивши таким чином корупційні ризики. Також, в цілому така непослідовна політика надає ефект відлякування інвесторів, у тому числі міжнародних», - йдеться в ньому.

Dixi Group додала, що законопроекти №7038 і №7038-1 не узгоджуються з положеннями національної економічної стратегії на період до 2030 року, яка передбачає стимулювання видобутку через Перегляд і оптимізацію оподаткування галузі.

Також наголошується, що збільшення ренти на видобуток газу вкрай негативно позначиться на державному газовидобувному секторі, який становить близько 75% Всього видобутку в Україні.

«У такому випадку їм буде важче конкурувати з приватними компаніями і витримати фіксовані ціни на газ для потреб населення і теплопостачальників», - підкреслили в Dixi Group.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Крім того, в аналізі вказується, що запропонований законопроектами механізм визначення ціни реалізації газу, від якої буде залежати розмір ренти, повинен бути переглянутий, оскільки він не відображає реальну ситуацію на ринку.

Нагадаємо, 11 лютого Кабмін зареєстрував законопроект, який передбачає збільшення ренти на видобуток газу до рекордних за всю історію країни 74%.

Раніше, 9 лютого, в Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується збільшити ренту на видобуток газу до 69%.

В Асоціації газовидобувачів попередили про ризик зупинки видобутку газу через різке підвищення податків і загрозу повернення до газової залежності від Росії.