Збирання цих квітів ставить їх на межу зникнення. Про це написавна своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, первоцвіти готуються до початку весни ще з осені: накопичують поживні речовини в коренях-цибулинах. Вони не бояться ні снігу, ні морозу, щоб розквітнути. А от найбільшу небезпеку для них становить людина. Передовсім – браконьєри, які зривають квіти на продаж.

"Попри боротьбу з незаконною торгівлею лісними квітами, їх продовжують масово знищувати. За словами екологів, раніше у Києві продавали до 5 мільйонів квітів протягом сезону. Зараз цю цифру вдалося скоротити до 400 тисяч, що все одно дуже багато. Найбільше страждають підсніжники – вони становлять 70% нелегального квіткового ринку. Ще 20% – шафрани, інші – сон-трава, білоцвіт, проліски та цикламени", – розповів Яловий.

Він зазначив, що збирання ранньоквітучих не дає рослинам можливості утворити насіння. Для букетів зазвичай беруть найкрасивіші та найздоровіші квіти. Суцвіття, що залишаються, формують слабке насіння, нестійке до хвороб і шкідників. Також при зриванні квітів пошкоджуються цибулина та коріння, що теж може викликати хвороби рослини. Зриваючи листки, які відповідають за фотосинтез і утворення поживних речовин, ми не даємо можливості цибулині набратися сил і прорости наступного року. Таким чином кількість первоцвітів постійно скорочується.

"На сьогодні значна частина первоцвітів в Україні вважаються рідкісними та зникаючими рослинами та занесені до Червоної книги. Пам'ятайте, що ми допомагаємо знищувати ці квіти, навіть якщо просто купуємо їх, стимулюючи браконьєрів полювати за червонокнижними видами наступного року", – сказав Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще