Про це йдеться у дослідженні "Центру Разумкова".

"Замість нарощування видобутку в 2025 році до 23 млрд куб.м відбудеться його падіння до 17 млрд куб. м. в результаті цього істотно зросте залежність України від імпорту газу в період загострення конкурентної боротьби за цей ресурс на європейському ринку, який буде особливо цінний при енергетичному переході до безвуглецевої енергетики. Це призведе до додаткових втрат валюти на суму понад 6 млрд доларів», - йдеться в ньому.

У дослідженні підкреслили, що збільшення ренти значно ускладнить перехід України від принципу «імпортного паритету» до власного цінового індикатора.

"Відсутність національного цінового індексу сприяє підтримці високих газових цін на внутрішньому ринку (на 20-30% вище середньоєвропейського рівня). Даний фактор буде надавати деструктивний вплив на конкурентоспроможність українських підприємств, а значить, і на соціально-економічний стан в державі», - додали в дослідженні.

Також "Центр Разумкова" зазначив, що головна загроза зростання обсягів імпорту знаходиться в сфері безпеки, оскільки необхідність постійного нарощування імпорту газу за високими цінами істотно послабить економіку країни і її соціальну стабільність, що збільшить вразливість України перед Росією.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, 11 лютого Кабмін зареєстрував законопроект, який передбачає збільшення ренти на видобуток газу до рекордних за всю історію стану 74%.

В Асоціації газовидобувачів попередили про ризик зупинки видобутку газу через різке підвищення податків і загрозу повернення до газової залежності від Росії.