Як повідомляє Центр інформації УПЦ про це сказав митрополит Філарет (Кучеров) у своєму слові.

«Животворящий Хрест Господній супроводжує християнина протягом усього його земного життя. Хрест увінчує купола наших храмів, хрест ми носимо на грудях, хресним знаменням осіняємо себе під час молитви. Хрест підноситься над могилами як знак надії на воскресіння до життя вічного», - сказав митрополит.

«Прийдіть, вірні, животворчому древу поклонімось, на ньому Христос, Цар слави, з волі Своєї руки розпростерши, підніс нас до первісного блаженства (Стихира на поклоніння Хресту, глас 2)», - співає сьогодні Свята Церква. «Увібравши в себе чисту кров Спасителя, хрест Господній набув здатності оживотворяти, уподібнився до райського древа життя», - додав він.

Архієрей нагадав, що від одного дотику до чесного Хреста Господнього воскресали мертві. Ті, хто зберігали вірність Хресту Христовому в цьому світі, отримають вічне життя і в Царстві Небесному.

«У старозавітні часи хрест викликав у людей лише жах. Страта через розп'яття на хресті була самою ганебною і болісною карою. Вона призначалася тим, хто вчинив найтяжчі злочини. І цю страшну смерть обрав для Себе безгрішний Син Божий та через неї Своїм величним подвигом викупив людство з рабства гріха», - продовжив владика.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він навів слова апостола Павла, який говорив: «слово хресне для загиблих безумство є, а для нас, що спасаємось, - сила Божа» (1 Кор. 1, 18).

Митрополит Філарет підкреслив, що поклоняючись хресту, ми поклоняємося стражданням Сина Божого, зберігаємо пам'ять про жертовник, на якому люблячий Господь заради нашого спасіння приніс Себе в жертву.

«Великий тягар хреста Господнього не під силу людині, тому Промислом Божим кожному з нас уготований свій хрест, легший, за силами нашими. Проблеми і випробування, що випадають нам у житті, хвороби і втрати – все це повинно послужити для нашого спасіння. Приймати біди терпляче і смиренно - це означає нести свій хрест», - вважає ієрарх УПЦ.

Владика зазначив, що смиренне несення свого хреста дає людині благодать для боротьби з нечистою силою, для набуття чистоти життя і душевної рівноваги. «Поклоняючись Хресту Христовому не лише зовні, але всім серцем і всією душею, ми стаємо спадкоємцями перемоги Спасителя над злом», - додав він.

«Святий хрест дарований нам Господом як могутня допомога та захист від бід. Через наші власні лінощі та гріхи часто просто не в змозі користуватися цією переможною зброєю у невидимій духовній боротьбі. Якби завжди з належною вірою і благоговінням осіняли себе хресним знаменням і прикладалися до хреста, всі б нині були здорові і душею, і тілом», - підсумував митрополит Філарет.