Так, при оперативному Штабі Державної екологічної інспекції України створено Робочу групу з розроблення методичних документів та порядку визначення шкоди та нарахування збитків, завданих природним ресурсам та навколишньому природному середовищу внаслідок збройної агресії російської федерації.

Головною задачею групи є створення якісної та обґрунтованої методики, що буде сприйнята як належна у міжнародних судах.

До складу Робочої групи увійшли представники територіальних та міжрегіональних органів Держекоінспекції, Міндовкілля, Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, Інституту морської біології НАН України, Інституту геологічних наук НАН України, Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, Інституту гідробіології НАН України, Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, Інституту проблем математичних машин та систем НАНУ (ІПММС НАНУ), Інституту радіоекології Університету «Фукусіма» (Японія), Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського, Інституту водних проблем і меліорації, Міжнародної неурядової громадської організації IMPACT Initiatives (Женева, Швейцарія), Національного університету біоресурсів і природокористування України, Одеського державного екологічного університету, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також правники, міжнародні та українські громадські організації.

Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції України.

Водночас для ефективної роботи всі фахівці розподілені по напрямках: атмосферне повітря; ґрунти; забруднення та засмічення земель, поводження з відходами; водні ресурси; надра; ліс та природно-заповідний фонд; біоресурси; радіація (ЧАЕС та зона відчуження). Таким чином, ми зможемо досягнути максимального результату з урахуванням професійних навичок кожного з представників та досвіду роботи.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Наразі першочерговим завданням експертів є вивчення досвіду розгляду міжнародними інстанціями скарг в яких були питання шкоди довкіллю. Проаналізувавши досвід розгляду таких кейсів у міжнародних судах, експерти продовжать напрацьовувати методики для розрахунку як прямих, так і не прямих збитків завданих природним ресурсам. Такі методики стануть основою для розрахунку суми збитків та подальших репарацій з рф за знищене українське довкілля.

Дякуємо усім членам Робочої групи за активну участь у нашій спільній боротьбі, єдність з українським народом та бажання зберегти майбутнім поколінням неперевершені українські ліси, степи, поля та ріки!