Така суспільна реакція – цілком природна і логічна. Водночас у цьому процесі важливо не допустити знищення пам’яті про справді значимі для України історичні постаті та події, а також проводити демонтаж і перейменування так, щоб вони залишалися у правовому полі та не були потім оскаржені.

У ширшому контексті цей запит на зміни в публічному просторі є частиною потреби осмислити історію нашої країни у період, коли вона входила до складу Російської імперії. А відтак є потреба в суспільному діалозі на цю тему, який не може відбуватися без голосу істориків, культурологів, філософів, лідерів громад.

У відповідь на цю потребу Український інститут національної пам'яті разом із Міністерство культури та інформаційної політики України у травні проводить серію експертних обговорень. Перший круглий стіл стартує вже 11 травня і буде присвячений саме топоніміці.

Коли: 11 травня, з 17:00 до 20:00

Онлайн-трансляція на ютуб-каналі: https://www.youtube.com/c/UINPofficial

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Відкриють обговорення міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та голова УІНП Антон Дробович. Модеруватиме круглій стіл голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

Серед запрошених експертів:

  • директор Національного музею історії України Федір Андрощук
  • директорка Центру міської історії Львова Софія Дяк;
  • історик, заступник голови УІНП Володимир Тиліщак;
  • доктор історичних наук, професор з Одеси Віктор Савченко.
  • Долучаться культурологи, краєзнавці, громадські діячі.
  • Два наступні круглі столи відбудуться 18 і 25 травня. Деталі щодо тем та учасників анонсуємо згодом.