Про це у розслідуванні "Росія повертається в Україну: Херсон впав. Чи всі міста протистоять справжньому ворогу?" розповів англійський журналіст Тім Вайт, пише видання Апостроф.

Як пише видання EU Reporter, Путін розуміє, що військовим шляхом захопити Дніпро складно – місто занадто укріплене. Тому для окупації Дніпра Кремль може використати свою агентурну мережу, у складі якої – регіональні еліти, криміналітет та представники Російської православної церкви в Україні (так званий Московський патріархат). Їхнє завдання вести розвідувальну та підривну діяльність в тилу, сіяти хаос, паніку та зневіру. На думку Вайта така тактика показала ефективність у Херсоні, який був окупований ще у перші тижні повномасштабної агресії.

Тім Вайт, британський журналіст
Тім Вайт, британський журналіст

У Дніпрі, як і в Херсоні, потужні позиції має РПЦ, прихильником якої є міський голова Дніпра Борис Філатов, зазначаєТім Вайт. Уміському та обласному парламентах працюють десятки депутатів "Опозиційної платформи – За Життя" – партії, яку очолював кум Путіна Віктор Медведчук. Один з депутатів цієї політсили Михайло Кошляк - давній друг та діловий партнер Філатова. Як вказується в розслідуванні, Кошляк є куратором "Муніципальної Варти" – "силового крила" Філатова, яке не підлягає іншим спеціальним органам у місті. Місцевий криміналітет ще з 1990-х зв’язаний з російськими кримінальними колами та спецслужбами. А найближчий друг мера – Геннадій Корбан – у минулому спеціаліст з незаконних поглинань бізнесу, бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського, якого розшукують правоохоронці США за підозру у масштабній корупції.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Борис Філатов, фото - Слово і Діло
Борис Філатов, фото - Слово і Діло

Сьогодні Філатов робить спроби посіяти паніку та сліпу покору в середовищі ділових кіл та підприємців з числа переселенців, пише EU Reporter. На свято "русского міра" 9 травня озброєні люди брутально, без попереджень знесли торговельні майданчики підприємців на найбільшому ринку регіону – "Озерка". Нападниками виявилась "Муніципальна варта", що підкорюється Філатову. До нападу була залучена й армія. Військових ввели в оману, що нібито територію ринку можуть використати диверсійні групи чи збройні сили РФ.

Руйнування на ринку "Озерка"
Руйнування на ринку "Озерка"

Внаслідок атаки, роботу втратили не лише місцеві підприємці, але й переселенці з окупованих районів, зокрема Маріуполя. При цьому ринок – це епіцентр волонтерської активності дніпрян.

"Схожі кадри руйнувань я бачив минулого року, коли відвідував Дніпро...Чи не можна тут провести паралель із подіями в Херсоні? Коли регіональна влада ставить себе вище закону і проводить політику, незалежну від державної – це дуже небезпечний сигнал. Тим більше, коли за якихось 100 кілометрів від міста – лінія фронту", - пише Тім Вайт.

Атака на підприємців у Дніпрі в час збройної агресії РФ звернула на себе увагу журналістів балтійського медіа-холдингу Delfi. Один із редакторів видання Кристер Паріс у травні два тижні працював в Україні, зокрема в Одесі та Дніпрі. Естонський журналіст наголошує, що за руйнуванням ринку можуть стояти бізнес-інтереси очільників міста.