Мері Акопян висловила вдячність світовій спільноті за підтримку України, яка вже понад чотири місця протистоїть російській навалі і відстоює не лише свою територіальну цілісність, а й базові демократичні принципи.

Про йдеться у повідомленні на сайті МВС.

«Дякую нашим європейським друзям, усій міжнародній спільноті за непохитну підтримку України у цей надзвичайно складний для нашої держави час, коли ми виборюємо наше право бути вільними і незалежними у війні, яку розв’язала росія проти України», – сказала заступниця очільника МВС України.

Окремо вона зазначила, що підрозділи системи МВС беруть активну участь у відсічі російській агресії, водночас продовжуючи виконувати свої основні функції.

«Наші правоохоронці й рятувальники працюють сьогодні в режимі максимального навантаження: рятують людей з прифронтових міст під вогнем вражої артилерії, визволяють з-під завалів, ліквідують пожежі, що виникають внаслідок обстрілів, надають гуманітарну допомогу, підвозять воду і продукти харчування, медикаменти, розшукують зниклих, надають психологічну допомогу, і при цьому продовжують боротися зі злочинністю, ліквідовувати диверсійні групи, розміновувати звільнені території».

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Так, з початку вторгнення поліцією зареєстровано близько 20 тисяч воєнних злочинів, вчинених військовослужбовцями рф, викрито 93 диверсійно-розвідувальні групи та затримано 841 особу, ймовірно причетну до диверсійної діяльності. Водночас піротехніками ДСНС України упродовж вторгнення рф обстежено та очищено понад 62 тисячі гектарів території та знешкоджено 140 тисячі вибухонебезпечних предметів.

«Ця робота суттєво ускладнюється масштабами уражених площ. Адже майже половина території України, тобто на площі близько 300 тисяч кв. км, забруднена вибухонебезпечними передметами, до того ж орієнтовно 19 тисяч кв. км цієї площі – це акваторія водойм України, а також Азовського та Чорного морів. Виходячи із міжнародного досвіду, орієнтовний термін розмінування становитиме 5–7 років», – зазначила Мері Акопян.

Вона підкреслила, що зараз першочерговим завданням для МВС є належне забезпечення піротехнічних підрозділів МВС новітніми засобами для проведення протимінної діяльності і потребуємо міжнародної підтримки та долучення усіх небайдужих урядів іноземних країн, міжнародних та приватних організацій.

«У контексті наближення України до майбутнього членства в ЄС, як країни-кандидата, та з метою повноцінної інтеграції з європейськими структурами, Україна прагне приєднатися до Механізму цивільного захисту ЄС, який є найбільшою в світі системою надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях. Враховуючи щоденну тривалу боротьбу українського народу з російськими окупантам, наші рятувальники здобули великий досвід виконання завдань в умовах війни, яким ми готові поділитися та зробити свій внесок у посилення системи цивільного захисту Європейського Союзу. Прошу підтримати наше прагнення інтеграції до Механізму цивільного захисту і вважаю цей крок абсолютно своєчасним та взаємовигідним», – резюмувала заступниця глави МВС.