Про це він розповів у програмі «Розвилка».

«Будь-який дефолт – це переговори з кредитором», - наголошує Руслан Бізяєв.

На його думку, кредитори діють згідно з такою логікою, що замість грошей борг заберуть чимось іншим. Тому, констатує експерт, треба моделювати різні ситуації. Також він зазначає, що технічний дефолт не такий страшний, а ось соціальний дефолт – це проблема.

Як пояснює політолог, через дефолт «Нафтогаз» втрачає можливість кредитуватися далі, він переходить до ризикових запозичень, коли класичний фінансовий капітал замінюють на спекулятивний. Проте, констатує він, проблема в іншому: газу власного видобутку більш-менш може вистачити залежно від ситуації на фронті, а яка буде потреба в газі для промисловості – невідомо.

«Третє – це ціна на газ. Вона вже залежить від тих чинників, на які ми не впливаємо. Це велика геополітична гра. У будь-якому випадку ми розуміємо, що сума десь близько 5 мільярдів доларів знадобиться. Проблема не в грошах навіть, проблема у тому, де фізично взяти газ», - пояснює Руслан Бізяєв.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Проте, розмірковує експерт, що ключовою проблемою таки буде не газ, а світло та соціальні параметри. Зокрема, він нагадує про ситуацію на валютному ринку та з купівельною спроможністю.

«Це дві головні проблеми, які треба буде вирішити, якщо все-таки дефолт «Нафтогазу» викличе ланцюгову реакцію», - зазначає Руслан Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, Куршутов заявив, що долар може «злетіти» до 45-50 гривень уже у серпні місяці.

Також Знай.ua писав, що Пентагон задоволений, як Україна використовує зброю, і готує новий пакет військової допомоги.