Ці кроки необхідні задля збереження підтримки країн Заходу, зокрема продовження постачання Україні зброї.

Таку думку в колонці для "Апострофу" висловив політолог Олег Лісний.

"Указ президента про припинення громадянства десятьох осіб явно вписується у ланцюжок дій, спрямованих на очищення державних органів від імовірної російської агентури. Затримання екскерівника СБУ в АР Крим Кулініча, кадрові чистки у Службі безпеки та Офісі генпрокурора, звільнення Руслана Демченко - одного з батьків одіозних "Харківських угод" і підозри ексміністрам у справі цих самих угод - усі ці акти за явними та неявними ознаками є результатом тиску на українську владу з боку західних партнерів", - зазначає експерт.

Він нагадав, що на Заході неодноразово висловлювали занепокоєння через діяльність в Україні Коломойського та Корбана. Останнього, попри імідж "патріота" та "захисника Дніпра", західні журналісти викривали у можливих зв’язках з Росією. Зокрема, у розслідуванні британського медійника Тіма Вайта йшлося про можливу проросійськість соратника Корбана - мера Дніпра Бориса Філатова, - додає Лісний.

"Британський журналіст звернув увагу, що радником Бориса Філатова тривалий час був Валерій Чорнобук - скандальний ексголова Апеляційного суду АР Крим, що під час анексії півострова росіянами активно змушував колег до співпраці з окупаційною адміністрацією. Насторожують і зв’язки мера Дніпра з Російською православною церквою, якій міський голова надавав преференції, натомість, блокуючи розвиток громад ПЦУ, - наголошує політолог. - Це лише ті факти, які винесли у публічну площину. Вочевидь, західні партнери знають набагато більше про "тіньову" діяльність місцевих еліт".

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

21 липня народний депутат від "Батьківщини" Сергій Власенко оприлюднив копію указу президента Зеленського про припинення громадянства 10 осіб, які крім українського, мали паспорти іноземних держав. У списку були Геннадій Корбан, Ігор Коломойський, Вадим Рабінович. Раніше про наміри президента видати такий указ написали ЗМІ. Документ не оприлюднили на сайті голови держави.

22 липня стало відомо, що Корбана не пустили в Україну при спробі в’їзду з Польщі. Бізнесмен повідомив, що прикордонники вилучили у нього паспорт, мотивуючи це указом президента.

Мер Дніпра Борис Філатов оприлюднив відкрите звернення до президента з проханням переглянути його рішення щодо Корбана. Листа підписало 123 особи. Серед них - мери українських міст (зокрема Віталій Кличко), бізнесмени, спортсмени, культурні діячі.Філатов заявив, що недопуск Корбана в Україну "зруйнував управління штабом оборони Дніпра". Згодом у ТРО заявили, що бізнесмен не обіймає керівних посад у структурі Сил територіальної оборони, а влада Дніпра заявила про протилежне.