Про це вона розповіла під час першого дня всеукраїнського форуму лідерів громадської думки.

«Носії російської культури, особливо ті, хто не вивчав культури інших народів, перебувають у безлічі різноманітних ілюзій, зокрема вони багаторазово перебільшують значення своєї майже повністю запозиченої культури і вважають, що вона робить помітний внесок у загальну світову культуру. Багаторазово переписуючи історію і цензуруючи літературу під кожну владу, вони давно займаються самообманом, але їм цього замало. Вони хочуть, щоб їхній дикунський підхід до людської особистості захоплював або хоча б жахав цивілізований світ», - повідомила Марія Максакова.

За словами співачки, відставання російської культури на 200 і більше років зумовлене низкою обставин, зокрема через царів і цариць російської імперії, які були здебільшого саме іноземцями, а не корінними росіянами, тому й розмовляли здебільшого іноземними мовами. Російською тоді спілкувалися переважно тільки чернь, прислуга царів і цариць. Саме тому російська мова й культура не розвивалася одночасно з імперією, а застигла на місці.

«Тільки наприкінці існування російської імперії до вступу до вищих навчальних закладів почали допускати жінок, музичні інструменти взагалі були заборонені століттями, а скоморохів переслідували за гру на них. Таким чином коли Європа слухала «Месію» Генделя у соборах, в російських губерніях вили на болотах», - зазначила співачка.

Марія Максакова заявила, що катастрофічний культурний розрив вдалося все ж частково компенсувати в 19 столітті, але все одно тільки завдяки окремим особам, яких відправляли на навчання в Європу.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Як писав раніше Знай.ua, ціна цибулі вже зросла у кілька разів і це не межа: виробники заявили про серйозні проблеми з урожаєм.

Також Знай.ua повідомляв, що держава-терорист звинуватила Україну у своїх методах: Подоляк пояснив, чому це нахабна брехня.