Розповів в інтерв’ю журналістам Станіслав Довгий, президент Малої академії наук України, академік Національної академії наук України.

Щоб музей невдовзі міг прийняти своїх перших відвідувачів, родина Довгих виставила для експозиції та продажу частину цінної колекції картин, зібраної трьома поколіннями.

«Це ідея нашої родини, — розказав Станіслав Довгий про те, як було ухвалено рішення про передачу до продажу частини приватної колекції. — Для підтримки реалізації проєкту [Музей науки в Ужгороді] ми передали 80 полотен із сімейного зібрання — це майже половина благодійної експозиції. Виставка-продаж допоможе зібрати кошти для завершення всіх робіт, облаштування, доставки експонатів і створення кількох науково-дослідницьких лабораторій».

Ужгородський Музей науки мав відкритися 2023 року, проте війна змусила прискорити цю роботу, а замість державного фінансування його створюють коштом родини Довгих та учасників виставки-продажу, на якій загалом експонується 200 картин.

Станіслав Довгий
Станіслав Довгий

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«Наша родина вже профінансувала значну частину ремонтних робіт для відкриття Музею науки в Ужгороді. Маю надію, що виставка-продаж, у тому числі й частини нашої родинної колекції картин, допоможе завершити реалізацію цього проєкту — Музей науки може зустріти перших відвідувачів найближчим часом», — висловив сподівання Станіслав Довгий.

До експозиції ужгородського Музею науки буде передана частина експонатів, які призначалися для аналогічного об’єкта у Маріуполі — він вщент знищений ворожою армією. «Під обстрілами втрачено значну частину експозиції, презентацію якої готували до Дня Незалежності, — поділився президент Малої академії наук України. — Проте частина експонатів ще була на стадії завершення і зараз знаходиться у виробника за кордоном. Знаючи про наш проєкт, ректор Маріупольського державного університету Микола Валерійович Трофименко запропонував ректору Ужгородського національного університету Володимиру Івановичу Смоланці передати цю частину експонатів до Музею науки в Ужгороді. Це дуже символічна маріупольська частина експозиції — вона покаже нашу незламність, прагнення до світла знань, а не інтелектуального мороку, який нам несуть окупанти».

Також Станіслав Довгий поділився із журналістами новими освітніми та просвітницькими проєктами МАН. Серед них — переклади книжок українською мовою, одну із яких нещодавно читала дітям перша леді України Олена Зеленська. Книги видавництва МАН поширюються в зарубіжних осередках, де навчаються діти з України. Також Мала академія наук створює мережу системи освіти для українських дітей, які через війну опинилися за кордоном, щоб вони мали змогу продовжити навчання та не втрачали зв’язок з Україною.

Президент МАН також анонсував нові просвітницькі проєкти для дітей. «Ми вирішили запустити новий проєкт у сфері віртуальних подорожей музеями — «Віртуальні екскурсії музеями світу». Перший проєкт плануємо провести з мюнхенським Deutsches Museum. У цьому проєкті наші віртуальні відвідувачі будуть безпосередньо спілкуватися з працівниками музеїв, брати участь у показах експериментів, лабораторних демонстраціях. Тобто це вже рівень не пасивного перегляду, а активної інтеракції, де віртуальний тур є лише частиною екскурсії», — розказав Станіслав Довгий.