Сьогодні - День народження духовного БАТЬКА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ Івана КОТЛЯРЕВСЬКОГО.

Прикметно, що напередодні наша Експертна рада з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при Міністерстві культури та інформаційної політики рекомендувала ДЕМОНТУВАТИ всі російські імперські пам‘ятники в Полтаві.

Йдеться про:

- монумент (колону) Слави, встановлений на честь 100-річчя «російської армії Петра I”;

- пам‘ятник на місці відпочинку Петра I, споруджений у 1849 році на місці будинку козака Магденка, в якому після битви зупинявся російський цар;

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

- пам‘ятник захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну, встановлений у 1909 році на честь 200-річчя перемоги у Полтавській битві.

Отож, ми рекомендували Полтавській обласній військово-цивільній адміністрації та Полтавській міській раді:

- демонтувати та прибрати з публічного простору російські імперські пам‘ятники;

- розглянути питання подальшої музеєфікації ВИКЛЮЧНО тих демонтованих об‘єктів, які мають культурну цінність.

Щоправда засилля імперського та радянського спадку в нинішній Полтаві таке потужне, шо навіть один із центральних парків досі називається…Петровським?!

Отож, наше спільне завдання це - громадський ВПЛИВ і КОНТРОЛЬ за діями Полтавської влади, яка в умовах війни з Росією продовжує ментально живе в російсько-радянській ідеології.

Нагадаю, що багато рекомендацій нашої Еспертної ради не виконуються МІСЯЦЯМИ. Так керівництво Національної музичної академії 3 місяць не може зібрати трудовий колектив, щоб попрощатися із іменем Чайковського, музикою якого Путінська Росія вже кілька років офіційно освячує свої олімпійські перемоги!

З іншого боку потребує активної просвітницької діяльності просування імен та символів УКРАЇНСЬКОЇ ПОЛТАВИ.

Особливої уваги заслуговує сьогоднішній іменинник, реальний духовний символ цього міста Іван Котляревський. Про його місію як духовного БАТЬКА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ справедливо зазначав ще Михайло Коцюбинський:

«З появою «Енеїди» забуте і закинене під сільську покрівлю СЛОВО, наче фенікс з попелу воскресло знову. Іван Котляревський показав, що і під грубою свитою б‘ється людське серце».

Отож, творимо наш УКРАЇНСЬКИЙ СВІТ та

шануємо своїх НАЦІОНАЛЬНИХ ГЕРОЇВ!

Очищаємо Україну від «російського світу»!

П.С. Визначення Петра I як «чудовиська» запозичене мною із відомої цитати Льва Толстого про російського царя - історичного вчителя Путіна:

«Беснующийся, пьяный, сгнивший от сифилиса зверь чверть столетия губит людей, казнит, жжёт, закапывает живьём в землю, заточает жену, распутничает, мужеложествует…

Коронует бл*дь свою и своего любовника, разоряет Россию и казнит сына и умирает от сифилиса, и не только не понимают его злодейств, но до сих пор не перестают восхваления доблестей этого ЧУДОВИЩА, и нет конца всякого рода памятников ему»

Повне зібрання творів Льва Толстого, Москва, 1936.,26 том., ст.568-569.