26 жовтня в рамках робочого візиту у Кривий Ріг, т.в.о. Голови Держекоінспекції Ігор Зубович спільно із заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, народним депутатом Оленою Криворучкіною, народним депутатом Юрієм Корявченковим, начальником Придніпровського округу Держекоінспекції Сергієм Сологубом та головою Криворізької районної ВЦА Євгеном Ситниченком провели обстеження об’єктів критичної інфраструктури Криворізького регіону, які нещодавно зазнали масованих атак російських ракет.

Головним завданням робочої групи було визначити алгоритм дій для подолання екологічних викликів та загроз, що виникли у регіоні внаслідок збройної агресії.

Так, під час виїзду учасники оглянули дамбу Карачунівського водосховища, яка 14 вересня 2022 року зазнала руйнувань, внаслідок чого стався неконтрольований витік води та підтоплення понад сотні приватних садиб, а також нафтосховища у Кривому Розі, яке 9 вересня 2022 року обстріляли окупанти, у результаті у місті горіло понад 1900 тонн пального протягом 16 годин.

«Всі ці факти зафіксовані Оперативним Штабом при Держекоінспекції. По кожній події здійснено розрахунки нашими інспекторами відповідно до нових розроблених методик. Щодня Держекоінспекція докладає максимум зусиль для того, аби кожен екологічний злочин, скоєний російськими військами на території України, був належним чином зафіксований. Ми переконані, що спільними зусиллями та наполегливою працею ми притягнемо державу-агресора до відповідальності», - наголосив очільник Держекоінспекції Ігор Зубович.

Своєю чергою, Олена Криворучкіна зазначила: «Наразі через повномасштабне вторгнення росії, з кожним днем наростає екологічна катастрофа: відходи руйнації будівель та споруд приватного та комунального сектору, затоплені шахти, зруйновані терикони, загиблі дельфіни, знищений ядерний реактор у Харкові, розбомблені інфраструктурні об'єкти, заміновані та забруднені залишками боєприпасів (в т.ч. заборонених законами війни) землі та ліси. Як наслідок, виникає необхідність розробки та впровадження спеціальних програм розвитку та відновлення території, що зазнали руйнувань, найактуальнішим це питання є для звільнених територій Донбасу, Луганщини, Херсонщини, Запорізької області».

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

«20 вересня 2022 року народні депутати прийняли Постанову про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї ООН, Програми ООН з навколишнього середовища, Єврокомісії та Європарламенту щодо необхідності створення Спеціальної екологічної моніторингової місії для її діяльності в Україні. Ми з Оленою Криворучкіною ініціювали цю Постанову у парламенті, адже як члени Оперативного штабу, не лише з перших днів військової агресії разом з керівником Держекоінспекції Ігорем Зубовичем усвідомили всі масштаби екологічних загроз, але й спільно з Робочою групою експертів при Штабі, розробили план притягнення агресора до відповідальності, а необхідність створення такої Моніторингової місії є одним з його етапів", - додав Юрій Коряченков.