Тим більше, у воєнний час зросла кількість пересувань з України до країн Євросоюзу і без «Зеленки» ви не перетнете кордон. Для пом'якшення ситуації та збереження нервових клітин радимо знати основні правила поведінки.

Порада 1 – зафіксувати місце ДТП

Тобто. ні в якому разі не залишайте його, не пересувайте транспортний засіб. Огляньте місце події, визначте, чи постраждалі. Якщо є – викличте швидку допомогу. Зробіть і фото та відеозйомку відразу після аварії для максимуму доказів і з різних ракурсів. Зніміть при цьому:

• усі номерні знаки учасників;

• пошкодження всіх автомобілів;

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

• особисті дані водіїв та можливих свідків.

Порада 2 - зателефонуйте до дорожньої поліції

По всій Європі це єдиний номер –110, виклик швидкої допомоги-112. Якщо слабкі у знанні мови країни перебування, то, як правило, чергові поліцейські розмовляють англійською.

Порада 3- якщо, через незнання мови, ви не можете прочитати протокол, складений поліцейським

Не підписуйте його поки що вам не переведуть або вкажіть цю ситуацію поруч із підписом. У крайньому випадку вкажіть англійською мовою, що ви не розумієте весь документ мовою ДТП і тоді підпишіть його.

Порада 4 - отримайте довідку поліції

Зробіть якщо це передбачено дивним перебуванням, про ДТП.Порада 5- якщо наслідки ДТП не значні

Якщо немає постраждалих, і, можливо, домовиться про розмір збитків, то поліцію можна не викликати. Необхідно буде заповнити "європротокол".

Порада 6 - віддайте копію поліса "Зелена карта", який постраждав у ДТП, або перешліть йому в месенджер

Ще раз наголошуємо, копію, а не сам договір, він вам ще знадобиться. Якщо постраждалих кілька, то кожному повідомте номер страхового поліса "Зелена карта".

Порада 7 - запишіть дані постраждалих у ДТП

Сфотографуйте або запишіть особисті дані, номери телефонів, адреси, номери авто, страхові поліси всіх учасників ДТП. У випадку, якщо у них є поліси обов'язкового автострахування країни перебування, візьміть відривні талони, а якщо "Зелена карта", то копію поліса.

Порада 8- якщо ви постраждалий у ДТП

Тоді обов'язково запишіть дані страхової компанії винуватця ДТП та зверніться до неї для виплати. Надішліть їй обов'язково протокол. Якщо буде прохання щодо інших документів, виконайте його. Якщо у винуватця немає полісу, зверніться до Моторного бюро країни перебування.

Порада 9 - повідомте у вашу страхову компанію про ДТП

Усі можливі способи вказані на зворотному боці страхового полісу "Зелена карта". Зробити це необхідно протягом 15 днів із моменту ДТП, але краще не затягувати.

P.S. Наявність як "автоцивілки, так і "Зеленої карти" є обов'язковою при користуванні автотранспортним засобом. Придбати страховки можна оперативно 24 на 7 онлайн на BritishInsurance https://britishinsurance.com.ua.