Те, що Україна дев'ятий рік веде кровопролитну війну з московією, не завадило комп'ютерній академії "ШАГ" співпрацювати з окупантами та сплачувати податки до російського бюджету, фінансуючи таким чином загарбницьку війну росії проти України.

1 квітня (більш ніж за місяць після повномасштабного вторгнення) у соціальній мережі Facebook власник комп’ютерної академії Дмитро Корчевський вперше написав про те, що "ШАГ" залишив російський ринок.

До цього моменту засновник комп’ютерної академії не був активним у соцмережах і не виходив з офіційною позицією компанії, яка мала в рф до повномасштабної війни представництва у 17 містах.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Інформація про те, що комп'ютерна академія "ШАГ" покинула ринок росії не відповідає дійсності.

3-го березня з'явилась нова версія російського сайту (старий сайт продовжував працювати до березня), дизайн якого повністю повторював стару версію сторінки академії ШАГ.

Єдиним, що їх відрізняло, був логотип: "TOP Комп'ютерна Академія". Новий російський сайт нічим не відрізнявся від версії ШАГу у Молдові, Швейцарії чи Грузії.

На сторінці "TOP Комп'ютерна Академія" у YouTube досі залишаються відео з логотипом комп'ютерної академії "ШАГ".

Ще у квітні, придбавши курси на сайті "академії TOP", клієнт отримував квитанцію, на якій отримувачем вказана "академія ШАГ".

Покупці курсів продовжували отримувати інструкції, в яких так само вказується "академія ШАГ" та використовуються її логотипи.

Корчевський, у відповідь на питання журналістів "Економічної правди" пояснив, що його російські партнери після розриву договірних відносин вирішили продовжувати роботу, але, за його словами, вже не під брендом "ШАГ".

"Мої колишні партнери в росії вирішили продовжувати роботу, незважаючи на припинення підтримки "ШАГа" та повного припинення нашої співпраці. Вони скопіювали наш старий сайт і продовжили працювати під новим брендом академії ТОР. Ніякого відношення до ШАГу ні бренд, ні нова компанія не мають.

Своє рішення про створення нового бренду і продовження роботи вони обгрунтували тим, що "ШАГ" порушив умови меморандуму, за яким ми повинні надавати інформаційні послуги, і що вони тепер мають право діяти на власний розсуд", – зазначив Дмитро Корчевський.

Але це не відповідає дійсності, адже не змінився власник нового сайту, який запрацював на росії у березні.

Домен належав АНО ДПО "Академия ШАГ", власником якої є зареєстроване у 2017 році ООО "Компьютерная академия ШАГ". Майже 90% в капіталі останньої належить саме Дмитру Корчевському.

Так, за публічними даними, власник домену нового сайту на 07 квітня 2022 року – організація АНО ДПО "Академия ШАГ".

Основною компанією в структурі бізнесу ШАГу в росії до військового вторгнення в Україну було визначено ООО «Компьютерная академия ШАГ» (ОГРН 1177746344555), головним бенефіціаром якої до 12.05.2022 був її безпосередній засновник та генеральний директор Дмитро Корчевський (89,6%).

Після заяви Корчевського про передачу бізнесу третім особам, 20.06.2022 основними бенефіціарами цієї компанії стали громадяни рф: Специан Павел Леонидович (18,02%) та Велитченко Ольга Александровна (81,98%).

Основний бенефіціар Ольга Велитченко (ИНН 502901859878) є засновницею низки навчальних закладів в рф, які також надають послуги абітурієнтам в IT-сфері та разом з Павлом Специаном (ИНН 773016052081) володіють ООО «АЙТИ МИР».

Не дивно, що до 09.06.2022 року 100% ООО «АЙТИ МИР» належали Дмитру Корчевському.

З цього можна зробити висновок, що вказаний навчальний заклад провів ребрендинг ООО «Компьютерная академия ШАГ» та наразі продовжує функціонувати в рф під "вивіскою" ООО «Компьютерная академия ТОП». А нові власники формально переоформили компанію на себе.

ООО «Компьютерная академия ТОП» продовжує володіти Автономною некомерційною організацією додаткової професійної освіти "Академия ШАГ", скорочено – АНО ДПО «Академия ШАГ», яку з 21.09.2022 було перейменовано на АНО ДПО «Академия ТОП» (ОГРН 1207700188530).

Цікаво, що дочірні компанії академії досі зазначаються як "Академия Шаг".

АНО ДПО «Академия ТОП» є співзасновником 17 інших російських компаній, кожна з яких являє собою окреме представництво у великих містах рф. Загалом під її управлінням знаходиться близько 120 філій.

Крім рф, ще сім представництв академії "ТОП" працюють також і в білорусі.

Крім того ООО "Компьютерная академия ТОП" володіє 25%
ООО «Академия ШАГ СПБ», яку з 16.09.2022 було перейменовано на ООО «Академия ТОП СПБ» (ОГРН 1167847329121).

ООО "Компьютерная академия ТОП" офіційно продовжує володіти
3 товарними знаками, зокрема емблемою Академія "ШАГ", що підтверджується відповідним записом з реєстру федеральної служби рф з питань інтелектуальної власності .

Російські філіали компанії ООО «Компьютерная академия ШАГ» були перепідпорядковані та наразі знаходяться на етапі введення до складу ООО «Компьютерная академия ТОП».

Ба більше, з 2014 року «Компьютерная академия ШАГ» працює на окупованих територіях, зокрема в тимчасово окупованому Криму.

Вказане ТОВ було зареєстровано у вересні 2013 року, а керівником товариства зазначена Глухова Алла Миколаївна.

Після окупації Криму підприємство продовжило працювати, але було перереєстровано за законодавством рф.

Керівником Кримської "Академії "Шаг" досі лишається Алла Глухова.

Тобто Дмитру Корчевському було комфортно працювати на країну агресора з 2014 року, сплачувати там податки та фінансувати армію російських окупантів. Він не звертав уваги на те, що його компаньйонка Алла Глухова продовжує працювати в окупованому Криму використовуючи ім'я "Академії "Шаг". Можливо він отримував дивіденди з Кримської філії ? Гроші ж не пахнуть, і Корчевський це довів, продовжуючи працювати на росії.

Далі детально розглянемо бізнес Корчевського в Україні.

Корчевський Дмитро Олександрович є засновником та керівником (Unicorn online school), директором (Комп‘ютерної Академії IT Step) та Голова комітету (Спілки українських підприємців - СУП).

Дмитро Корчевський є засновником, керівником чи бенефіціаром 45 компаній.

Також він є власником 12 об'єктів нерухомості та земельної ділянки.

Цікавим є той факт, що у 2002-2006 роках Корчевський був помічником народного депутата від Комуністичної партії України Анастасієва Валентина Олексійовича.

Дружина Дмитра Корчевського - Каменська Анастасія Дмитрівна. Вона також пов'язана з бізнесом чоловіка та має зв'язок з 13 юридичними особами.

Каменська була бенефіціаром "Комп'ютерної академії - ШАГ" та "ІТ СТЕП УНІВЕРСИТЕТ". Крім іншого, вона є бенефіціаром офісного центру "Соборний" у місті Рівне.

Як і Корчевський, вона володіє чималою кількістю нерухомості.

Анастасія Каменська у 2002 - 2006 роках була помічником народного депутата України Бауера Михайла Йозефовича. Можливо, саме у Верховній раді вона і познайомилася з Корчевським.

Михайло Бауер був головою підкомітету з питань базової освіти Комітету з питань науки і освіти.

Ще одним помічником Бауера був майбутній бізнес-партнер родини Демченко Дмитро Михайлович.

У 1998 - 2001 роках Дмитро Демченко очолював КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ "ОДЕСЬКА АКАДЕМІЯ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ".

У 2005 - 2010 роках був очільником ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ І НАУКИ ОДЕСЬКОЇ ОДА.

У 1999 - 2016 роках він був керівником УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ОДЕСЬКОЇ ОДА.

Дмитро Демченко є партнером родини по "ІТ СТЕП УНІВЕРСИТЕТ" та "АЙ ТІ СТЕП СКУЛ ".

Він є власником "АЙ ТІ СТЕП СКУЛ " у Полтаві, Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Харкову, Рівному, Кременчуку та Маріуполі.

Також він був керівником ВГО "Шаг".

Як і Корчевський та Каменська, Демченко володіє чималою кількістю нерухомості по всій країні.

Показово, що у Полтаві "АЙ ТІ СТЕП СКУЛ "очолює Людмила Анатоліївна Бойченко, заступниця українофоба Мамая.

Російська мова, схоже стала фірмовим стилем бізнесу Корчевського, Каменської та Демченка.

Академія має 99 філій у 21 країні, проте відкриваючи нові філії, вони зазначають, що навчання відбувається російською мовою. А сайт академії в Чехії виключно російськомовний.

Чи не дивно це для української компанії, котра позиціює себе як міжнародна ?

Фактично, на дев'ятому році війни з росією, ми маємо розглядати як ІПСО інтеграцію людиноненависницької методології російських спецслужб до українських закладів освіти. Резюмуючи аналіз відкритих джерел можна зробити висновок про наявність спільного бізнесу з країною спонсором тероризму, який з 2014 року вели громадяни України, а після початку повномасштабного вторгнення, використовуючи різноманітні юридичні кульбіти, як то проведення ребрендингу, сховали свої активи там, звідки до нас вже 9 рік іде цілеспрямований геноцид української держави. Чим загрожує таке "партнерство" навіть на середньо строкову перспективу? По перше: повна інтеграція викладацького складу з "колегами" країни-терориста. По друге: промивання мізків учням кремлівськими наративами. По третє: "підбір" перспективних учнів для їх міграції на росію . І головне: ми всі пам'ятаємо численні та потужні кібератаки російських та афілійованих з ними хакерських груп, на кшталт Sandworm, на критичну інфраструктуру нашої держави. З урахуванням специфіки та "ментальності" "ШАГ" - хто ці атаки буде генерувати та проводити у майбутньому? Питання відкрите.

"Останній Бастіон" продовжує слідкувати за діяльністю Корчевського, Каменської, Демченка та їхніх бізнес-партнерів.


Далi буде...