Про це він розповів у своєму блозі.

За словами експерта, невіруючих людей немає, а проблема всіх священників, духовників, релігієзнавців полягає в тому, що вони якраз і поділяють так усіх. Тим не менш, констатує він, церква, регулярна присутність на службах – це справа кожного, це вже про релігійність, а віра – інше, віруючі всі.

«У кожного є віра, і іноді ця віра більша і сильніша, аніж релігія. Наприклад, у 1914 році Перша світова війна почалася з того, що босняк сербського походження Гаврил Принцип вбив австро-угорського ерцгерцога Фердинанда не через релігійні мотиви, але через віру. Ця віра – створення держави Великосербії. Або, скажімо, українські націоналісти вбили одного із міністрів польської держави Перацького. Це віра», - пояснює Олесь Доній.

Як він зауважує, навіть найбільші диктатори минулого століття, Сталін і Гітлер, мали віру: перший – більшовицьку, другий – нацистську. Ідеолог додає, що віра, зокрема, у вину всіх євреїв, неправильна, ірраціональна, варта критики, але вона все одно є вірою.

«Цей штамп кочує по соціологічних службах, а це зневага до віри інших. А ми всі віруючі, ходимо ми до церкви чи не ходимо. Українець має право ходити до будь-якої церкви або не ходити, і ніхто не може сказати, що він невіруючий, бо у кожного з нас є власне вподобання, є власні принципи, а принципи – це віра», - підсумовує Олесь Доній.

Популярні новини зараз
Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Доній – автор концепції «25 сходинок до суспільного щастя», яку експерти оцінюють як осучаснення ідей Григорія Сковороди, а самого Олеся Донія – як модерний аналог Григорія Сковороди.

Як повідомляв Знай.ua, Степурін пояснив, чому книга має стати сімейним культом.

Також Знай.ua писав про те, що Доній розповів, як критичне мислення допоможе досягти суспільного щастя.