«Боротьба з інфляцією сьогодні є чи не найважливішим завданням»

Початок 2023 року приніс чимало нового фінансовій галузі світу і України зокрема. Це і нові тенденції на ринках, і нові плани, сподівання та прогнози щодо трендів в інвестуванні, і нові очікування інфляційних показників. Разом з тим людей різного достатку, рівня фінансової грамотності та ставлення до грошей хвилює одне питання – у що можна інвестувати, щоб отримати дохід і бути хоча б мінімально впевненим у безпеці своїх вкладень. Про усе це ми поговорили з Іллею Кошелєвим, керівником проєктів і програм української фінансової компанії Activitis. Тож далі в інтерв’ю – про цьогорічні тенденції на фондовому ринку, про інвестиційні тренди в Україні, а також про те, як перевірити компанію, в акції якої плануєте вкластися.

– Які тенденції можна відстежити на фондовому ринку станом на початок 2023 року?

– Багато інвесторів приділяють увагу протистоянню Федеральної резервної системи США високій інфляції. Ключове завдання ФРС – перемогти інфляцію, зафіксувавши її на позначці, нижчій за 2%. У червні 2022 року інфляція становила високі, як для економіки Штатів, 9,1 %, а у січні 2023 року – 6,5 %. Відтак, протистояння з боку ФРС буде тривалим.

Інфляція сягнула пікових показників, насамперед, у зв’язку з порушенням ланцюгів поставок, яке у І кварталі 2020 року призвело до дефіциту товарів і, як наслідок, – до цінових спекуляцій. Водночас вплив на споживчу інфляцію, спричинену друком грошей для допомоги громадянам і бізнесу під час рецесії у період пандемії коронавірусу, був від’ємним, а через рік і до сьогодні становить лише третину від загальної структури.

З метою подолання інфляції ФРС збільшуватиме процентні ставки, що призведе до подорожчання кредитів. Це має ускладнити умови роботи бізнесу, сповільнити ріст заробітних плат та найм нових працівників.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Незважаючи на хвилю звільнень у низці провідних технологічних компаній, кількість безробітних у США залишається низькою – показник безробіття утримується на рівні 3,5%. Так само високим залишається співвідношення вакансій до числа тих, хто шукає роботу. Бізнес продовжує змагатися за кваліфікованих працівників шляхом підвищення заробітних плат, що, всупереч цілям ФРС, стимулює попит і споживання.

Найбільша інфляція, яку ми спостерігаємо зараз, це інфляція у секторі послуг, що складає 70% економіки США. Люди витрачають гроші на ресторани, освіту, інтернет, послуги у галузі краси та спорту. Принцип простий – у зв’язку з стабільним ринком праці та накопиченнями на протязі пандемії люди мають можливість витрачати кошти на зростаючі в ціні товари, таким чином стимулюючи зростаючу інфляцію.

Варто зазначити, що у боротьбі з інфляцією бере участь не тільки монетарна політика ФРС, а й фіскальна, знижуючи торгові бар’єри – тобто митні платежі. Це стабілізує пропозицію і регулює ціни на товари.

– У що, у такому випадку, є сенс інвестувати і чому?

– У період слабкого економічного зростання та високої інфляції варто розглядати сектори зі стійким попитом. Деякі сектори, такі як охорона здоров’я, споживчі товари першої необхідності та комунальні послуги, зазвичай менше піддаються впливам економічних спадів та можуть забезпечити більшу стабільність для вашого портфеля напередодні нової рецесії. Таким компаніям вдається перекласти додаткові витрати, спричинені інфляцією, на споживачів. Прибутки продовжують зростати, тоді як ринкові оцінки зберігаються.

– Чи може статися таке, що підвищення облікової ставки ФРС ніяк не допоможе у стримуванні інфляції?

– Усе залежить від послідовності дій. Заходи ФРС прозорі, їхня логіка базується на макропоказниках. Якщо складається ситуація, коли підняття ставки ФРС не призводить до бажаного зниження інфляції, ставка може бути піднята ще вище, або утримуватися, доки необхідний ефект не буде досягнутий.

Зараз ми бачимо, що попит зменшується, заробітні плати та ціни зростають трохи повільніше, ніж раніше. Тим не менш, ще зарано припускати, що без подальшого посилення грошово-кредитної політики інфляція впаде до цільового рівня ФРС у 2%.

ФРС намагається знайти оптимальний шлях між оголошенням перемоги над інфляцією та надто сильним стримуванням попиту. Перше може призвести до закріплення інфляції вищою за цільовий рівень, а друге – до нової рецесії в економіці.

– Що, на вашу думку, буде актуальним на ринку протягом цього року?

– Ключові тенденції – це боротьба з інфляцією та реакція ринку на неї.