ДТП приносить не найприємніші враження навіть за умови незначних ушкоджень, які отримали виключно автомобілі. Винуватець ДТП повинен мати повну впевненість у своїй страховій компанії, у якої набув ОСЦПВ. Розглянемо у цій статті, чи можуть в автосервісі вимагати оплату за ремонт автомобіля, який потрапив у ДТП та має бути відновлений за рахунок ОСЦПВ.

В яких випадках можуть вимагати доплату за ремонт по ОСЦПВ і чи це законно

Закон про ОСЦПВ створено для захисту майнових інтересів потерпілої сторони та сторони винуватця ДТП. Але суперечки у своїй також бувають. Ремонт транспортного засобу з ОСЦПВ іноді буває з проблемами:

  • Розмір страхової виплати, розрахований страховою компанією, є недостатнім для повного відшкодування збитків. Причин у цьому випадку може бути декілька:
  1. Страхова компанія при оцінці транспортного засобу вирішила не здійснювати компенсацію вартості відновлювального ремонту, а взяла в розрахунок знос автомобіля і при заміні деталі або вузла (фара, наприклад) встановлюватиметься новий компонент, який дорожчий.
  2. Страхова компанія вирішила заощадити свої кошти та занизила оцінну вартість.
  3. Перевищення страхового ліміту. З 1 липня 2022 року сума максимальних виплат суттєво збільшилася, на 23%. Максимальний ліміт, який буде виплачено за завдану шкоду за страхового випадку, — це 160 000 гривень.
  • Як винна сторона дорожньо-транспортної пригоди, якщо ви уклали договір ОСЦПВ до 1.07.2022, максимальний фіксований розмір покриття страхових випадків становитиме 130 000 гривень. І якщо сума збитків буде значно вищою, різницю доведеться сплатити самому.
  • Перевищено максимальний ліміт у розмірі 160 тисяч гривень.

Що робити, якщо вимагають доплату за ремонт по ОСЦПВ

Якщо ви маєте в наявності страховку, то весь процес експертизи, оцінки збитків та ремонт автомобіля по ОСЦПВ здійснюється страховою компанією. Страхова компанія після визнання вас винуватцем дорожньо-транспортної пригоди зобов'язана відшкодувати постраждалій стороні ремонт їхнього транспортного засобу.

За законодавством, у разі коли страхова компанія не відшкодовує всіх збитків, то обов'язок покриття збитків переходить на винуватця ДТП. У цьому випадку згідно із законом про ОСЦПВ експертиза зменшить страхову виплату, беручи до уваги знос автомобіля.

Що робити, коли СТО вимагало здійснити доплату за ремонт:

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще
  • Якщо ваш поліс куплено до 1.07.2022, але вартість ремонту перевищує максимальний розмір виплати в сумі 130 000 гривень, то вам доведеться здійснити доплату різниці. Якщо ви маєте сумніви щодо оцінки вартості ремонту, ви можете замовити незалежну експертну оцінку, щоб оскаржити суму ремонту.
  • Вам варто здійснити перевірку наявності офіційних актів автоекспертизи від експертів, які призначені страховою компанією. Доказ вартості ремонтних робіт - це оцінний звіт, який робиться на запит страховика. Там зазначається повна вартість, сума компенсації наданої страховою компанією зносу. Якщо звіту немає, вам потрібно самому здійснити замовлення цієї роботи.
  • Якщо ви зіткнулися із завищенням цін на автозапчастини чи ремонтні роботи, ви можете здійснити замовлення оцінної експертизи. Це надасть вам доказ при направленні справи до суду, до цього потрібні ще докази про реальну шкоду.
  • Якщо ви не погоджуєтесь з обвинуваченням у дорожньо-транспортній ситуації, ви повинні звернутися до експерта, який надасть вам рішення щодо автотехнічної та транспортно-трасологічної експертизи. Ви зможете використати цю експертизу для захисту в суді.

Чи можна відмовитися доплачувати за ремонт

За умови, що ви виявили ознаки завищеної вартості ремонтних робіт, ви можете відмовитись здійснювати доплати. Вам варто особисто або за допомогою адвоката звернутися з позовом до суду із додатком усіх документів, якщо ви виявили одну з перерахованих вище причин, описаних в оціночній експертизі. Вимагайте не лише повну компенсацію, а відшкодування та моральної шкоди.

Для того щоб убезпечити себе при ДТП, виконуйте перелічені вище поради та інструкції. Тоді ви зможете зменшити ризики необґрунтованих доплат за ремонтні роботи.

Для потерпілої сторони у дорожньо-транспортній пригоді дуже важливо простежити за якістю виконаних ремонтних робіт. І якщо ви знайшли неякісно виконану ремонтну роботу по ОСЦПВ – вам потрібно звернутися до страхової – або до того, хто здійснював замовлення ремонтних робіт. І в жодному разі не приймати документально прийом виконаної роботи.

Як радять експерти British Insurance, відповідно, здійснюючи покупку поліса ОСЦПВ, подбайте про покупку покриття, що взаємодоповнює, — продукт ДЦВ.