В результаті у восьми з 22 тендерів перемогла компанія із сумнівною репутацією «Атомсервіс», пише Знай.UA з посиланням на Фром.Юа.

«Тому, що умови конкурсу були виписані під одну компанію, є пояснення, якщо врахувати, хто стоїть за нею», - йдеться у статті.

За даними видання, ТОВ «Атомсервіс» підконтрольне братам Крючковим – Дмитру та Леоніду.

Про Леоніда Крючкова відомо, що він був одним із керівників дочірнього підприємства «Укрінмаш», яке входило до структури Укроборонпрому.

Про «Атомсервіс» ще напередодні торгів стало публічно відомо, що вона має проблеми із законом. На сайті Прозорро оприлюднений Витяг з протоколу засідання комісії МО з питань оборонних закупівель, де «Атомсервіс» названо ризикованою компанією.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Зокрема, ця фірма є фігурантом розслідування по справі, яку відкрила СБУ щодо присвоєння коштів соцпрограми для харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Попри це, «Атомсервіс» виграла тендерів на харчування для ЗСУ на суму 7,21 млрд грн.

«Член Антикорради при МО Ярова передбачала, що до такого результату буде багато питань. Тому вона заздалегідь та одразу після конкурсу пробувала пояснити, як таке можливо, що фірма, яка має таку репутацію і проблеми з законом, про що було відомо і самій Яровій, перемогла у конкурсі», - нагадує видання. Аргументація Ярової полягала в тому, що нічого страшного не сталося, оскільки інші компанії є ще гіршими.

У статті також акцентується: на конкурс з постачання харчів на астрономічну суму 24,67 млрд грн не прийшов жоден з відомих в Україні рітейлерів.

«За нашими даними, деякі члени Антикорради, зокрема, Ярова втрутилася у підготовку умов для учасників. Образно кажучи, ці умови дуже нагадують таке: «Переможцем може бути лише та компанія, назва якої починається на «атом» і закінчується на «сервіс», - зазначає автор статті.

За свідченням рітейлерів, їм запропонували такі умови, які можна вважати «драконівськими». «На такі умови міг погодитись лише той, хто має з замовником особливі, не передбачені законом стосунки», - сказав на умовах анонімності один з рітейлерів.

Серед умов для переможця зазначаються такі: у разі затриманої поставки або недопоставки штраф 20% суми + 0,1% пені за кожен день; у разі будь-якого порушення МО має право не платити; тощо.