Тиждень тому американські сенатори провели свій перший секретний брифінг на тему штучного інтелекту (ШІ), де висловили підвищену стурбованість щодо ризиків, пов'язаних із даною технологією. Йшлося також про відсутність у законодавчому полі США чітких напрямів щодо регулювання галузі, що стрімко розвивається. Влучно висловився з цього приводу сенатор-республіканець від штату Луїзіана Джон Нілі Кеннеді: «ШІ має неймовірний потенціал зробити наше життя кращим... Якщо це не вб'є нас першим».

В останні місяці Конгрес і адміністрація США всіма способами намагаються краще зрозуміти ризики та переваги ШІ. У той же час чат-боти на основі штучного інтелекту (ChatGPT від OpenAI та Bard від Google), а також інструменти на базі відео, аудіо та зображень посилюють побоювання американських політиків з приводу поширення помилкової інформації з «галюцинацій» або масиву фейків, якими чат-боти обмінюються. Обговорюються і додаткові ризики того, що технології можуть бути використані як зброя.

У чому, власне, суть заворушень у США, коли йдеться про ШІ. Справа в тому, що у нас побоюються, що іноземні структури (хороший приклад тут – Росія чи Китай) впливатимуть на нашу державну систему. Не просто зможуть впливати на наші вибори чи ще якісь значні події, а впливати на наші великі корпорації, нашу економічну систему загалом. Це всіх сфер життя стосується і політики, і економіки. Провідні компанії США, ті, хто перебувають у цьому ШІ-світі, підтримують наше загальне побоювання. Вони кажуть, мовляв, політики абсолютно праві тому, що, в принципі, тут не йдеться про правду, а має місце імітація реальності.

Через ІІ ми потрапляємо начебто у відео гру. Це як збочення майбутнього. Ми потрапляємо туди, де, наприклад, все може стати фейковим: рахунки компаній, фотографії людей, дані різних служб тощо. Тому і виникає страх щодо того, що чекає на людей у ​​майбутньому.

Одна річ, коли щось створювалося хоч і, скажімо так, дещо кострубатою технологією, де працювали реальні люди, можна було щось реально викрити чи зрозуміти. ШІ створює світ, де можна буде набагато більше, але вже штучно, впливати на ті ж ЗМІ, посилювати пропаганду, коригувати громадську думку. У нас на різних рівнях це питання обговорюється саме в такому ключі. Мовляв, можна буде проникати у те, що таємно; можна буде ще більше чинити хакерських атак; ще частіше щось зламувати чи когось підкоряти. Все може кардинально змінитись. Кардинально.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Тому наші конгресмени та сенатори кажуть, що, по-перше, необхідні закони, які б якось це все регламентували. По-друге, потрібна прозорість у процесі діяльності ШІ-світу.

Наприклад, зараз у мене є клієнт, який хоче зробити власний блог. Я йому порадив хороших консультантів, тож вони кажуть, що відомий ChatGPT вже скрізь блокується. Вони кажуть, що можуть розробляти ідеї, не питання, але мають бути живі люди, які у результаті все переписуватимуть. Тому що різні системи вже підхоплюють ці базові розробки, як і той же ChatGPT, і їх блокують. Тому людина зможе публікувати щось у себе, наприклад, на сайті, але щоб це захоплювалося Google і показувалося під час пошуку – тут виникнуть проблеми. У іншого мого приятеля є компанія, пов'язана з PR, і вони теж не можуть користуватися продуктами ШІ тому, що вони починають блокуватись скрізь.

Тому, у нас, як правильно відзначають сенатори США, хвилювання більше про те, що стане легше дурити. Все, чого ми боїмося або з чим б'ємося, стане мега потужнішим і вже вкрай важко це фіксуватиме. Питання знову ж таки про відповідальність, як для ЗМІ. Системи ШІ - це, по суті, мас-медіа. Приміром, комусь уже не потрібно буде реально мотивувати якісь тупі маргінальні групи, щоб вони когось знищили, мотивувати сплеск Cancel Culture (культури скасування) тощо. Людина вже зможе все це самостійно створити. Він сам може створити, наприклад, свою армію ботов. Зможе сам створити рух чи діаспору. Тобто якщо хтось захоче, щоб ті ж іранці в LA почали різко ненавидіти якусь тему, то нікого не потрібно буде ходити мобілізувати і вмовляти,

Ось це і викликає у США страх і хвилювання. Проблема, як кажуть самі політики, полягає в тому, що завжди дуже важко регулювати технології. ШІ – технології, що не мають бар'єрів. ШІ може бути скрізь. Але наші політики добре розуміють, що і зупинити це вже теж неможливо. Хто і як зможе зупинити ШІ? Ніяк. Те, що самі компанії зараз блокують публікації, які генеруються через ChatGPT, це тимчасове явище. Ось тому наші політики стурбовані та погоджуються з тим, що проблема є, її треба продовжувати обговорювати та якось вирішувати. Щось треба зробити, вони впевнені, інакше ці нові технології можуть знищувати наші цінності. Технології маскуватимуть правду, відчинятимуть двері для іноземних суперників, щоб ті впливали не лише на наше політичне життя, а й на всі наші системи функціонування. На нашу банківську систему, як приклад. Тому зараз у нас дійсно певна паніка щодо цього питання.

Я думаю, що обов'язково на цю тему будуть якісь нові закони прийматися, будуть нові норми реєстрації якихось інноваційних речей. І думаю, що будуть також нові покарання для тих, хто захоче скористатися системами ШІ неправильно або комусь на шкоду.

Системи ШІ зараз у США – дуже важлива тема. Ми попереду всіх із багатьох питань, тому для нас це так і актуально. Зараз, я б сказав, ми увійшли до технологічної кризи і треба думати, як її мінімізувати на користь здорового глузду.