У той час, як на Заході ця тема досліджується вже понад 30 років! І статистика досить невтішна — кількість людей із РСА (розладами спектра аутизму) постійно зростає.

Levchyk Spectrum Hub було створено у відповідь на сучасні запити сімей із дітьми з РСА. Чого саме потребують діти у спектрі та як ми можемо їм у цьому допомогти, ми дізналися в Олени Ніколаєнко, волонтерки-кураторки зі стратегії та розвитку фонду FFU Україна та мецената проєкту Вадима Столара.

Перші прояви аутизму можна спостерігати у дитини вже у 2-річному віці. І якщо вчасно виявити патологію (до 5 років) та забезпечити дитині регулярні корекційні заняття з фахівцями, вона матиме всі шанси розвиватися на рівні з іншими дітьми та успішно інтегруватися у суспільне життя.

Дослідження Каліфорнійського університету показали, що 50% дітей із РСА, які проходили курси поведінкової терапії у ранньому віці (40 годин на тиждень), вже за кілька років досягли нормального для їхнього віку соціального та освітнього розвитку.

Популярні новини зараз
Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

З початком війни більшість сімей ВПО, що виховують дітей із РСА, втратили можливість відвідувати корекційні заняття. Саме тому благодійний фонд “Майбутнє для України” (FFU) створив у Львові центр LEVCHYK SPECTRUM HUB — безпечне місце для дітей ВПО у спектрі аутизму, де кожен вихованець щомісяця отримує 26 корекційних занять з фахівцями абсолютно безкоштовно. Діти займаються сенсорною інтеграцією, розвивають координацію рухів та мовлення.

Ми відкрили LEVCHYK саме у Львові, бо там перебувають найбільше ВПО сімей із дітьми у спектрі. Щомісяця центр надає 2470 корекційних занять повного циклу для 29 дітей із РСА. Програма складається для кожного учня окремо, на основі рекомендаційного листа від лікаря та розрахована на 12 місяців. Заняття проходять 6 разів на тиждень. Щомісяця ми звітуємо перед батьками про досягнення наших вихованців. Уже після двох місяців відвідування хабу ми побачили, як змінилась поведінка дітей — вони почали йти на контакт, стали краще розмовляти. А головне, робота з психологом допомогла дітям врівноважити емоційний стан та адаптуватися до нового місця”, — розповідає Олена Ніколаєнко.

Центр також має на меті створити аутизм-френдлі середовище в Україні. Щоб привернути увагу людей до потреб дітей із РСА, команда фонду FFU постійно організовує розважальні та просвітницькі заходи для дітей у спектрі, їхніх батьків та профільних фахівців. А також фонд залучає до співпраці соціально відповідальні бізнеси. LEVCHYK функціонує завдяки донорській підтримці меценатів та усіх благодійників, небайдужих до теми аутизму.

“Турбота про дітей з аутизмом має стати одним із пріоритетних завдань усього українського суспільства. Ми маємо створити в державі інклюзивні умови, в яких діти з РСА матимуть рівні можливості для розвитку та реалізації власного потенціалу. І такі проєкти як LEVCHYK роблять впевнені кроки на цьому шляху! Це дає мені, як меценату проєкта та батьку 5-х дітей, потужну мотивацію робити все можливе, аби центр й надалі надавав експертну допомогу кожній дитині, яка цього потребує!”, — розповідає Вадим Столар, який від початку діяльності Levchyk Spectrum Hub надає фінансову підтримку центру.

Ви також можете допомогти дітям у спектрі та долучитися до збору коштів на підтримку діяльності LEVCHYK SPECTRUM HUB. Разом зробимо нашу державу інклюзивною!