Важкі психологічні наслідки війна має для всіх українців. Саме тому восени 2022 року Вадим Столар разом з однодумцями дав старт проєкту “Психологічна підтримка”, долучившись до якого люди отримують професійну допомогу психологів.

Вадим Столар: Наш проєкт спрямований на тих, хто не може впоратися з емоційним тягарем самотужки

“Кожен українець важко переживає наслідки війни через дії російського агресора у країні. І якщо одні мають сили триматися, продовжувати жити і працювати, то іншим необхідно допомагати з цим. Саме на таких людей і спрямований наш проєкт”, – пояснив Вадим Столар.

Вадим Столар
Вадим Столар

За його словами, “Психологічна підтримка” – це фактично клуб, де кожен, кому це потрібно, отримує допомогу, щоб полегшити душевний біль, покращити емоційний стан, знайти в собі сили жити далі в цей важкий час.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

“Кожен, хто відчуває сильний емоційний дискомфорт, хоче поділитися тим, що наболіло, почувається самотньо, відчуває на собі спектр негативних станів – від тривоги та апатії до панічних атак і депресії, – отримує підтримку та розраду на нашому проєкті”, – запевнив Вадим Столар.

Вадим Столар: Закликаю тих, хто відчуває психологічний дискомфорт може, терміново звертатися до фахівців

Проблема емоційного стану людей під час війни є дійсно серйозною. Як повідомили у Всесвітній організації охорони здоров'я, у нинішній ситуації розлади психіки загрожують чверті українців. Серед головних ризиків експерти ВООЗ називають наступні психічні розлади: депресію, тривожний розлад та посттравматичний стресовий синдром (ПТСР). Водночас не всі випадки розладів фіксуються, адже більшість українців не звертаються по допомогу до спеціалістів.

Вадим Столар впевнений, що в ситуації, яка склалася, люди не мають замикатися у собі – необхідно звертатися за кваліфікованою допомогою.

Вадим Столар
Вадим Столар

Перша леді України Олена Зеленська наводила сумні дані, отримані за результатами аудиту ресурсів послуг у сфері психічного здоров'я. Проведене за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) дослідження виявило, що лише 10% українців звертаються до лікарів, відчуваючи себе виснаженими, знесиленими та емоційно спустошеними тощо.

Якщо ж людина відчуває в собі сили самостійно впоратися з психологічними негараздами, то фахівці радять наступні кроки для полегшення емоційного стану:

  • дотримання режиму сну та заняття фізичними вправами;
  • не позбавляти себе того, що приносить задоволення та заспокоює: книги, кіно, хобі;
  • допомагати іншим, бо волонтерство під час скрути не лише підтримує людей, але й допомагає почуватися потрібним, що дуже сприятливо діє на самопочуття;
  • ділитися переживаннями з рідними та близькими, вислуховувати їх;
  • у разі появи важких симптомів психічних розладів, таких як безсоння, агресія, паніка, депресія, – все ж таки звертатися до лікаря.

Дуже детальний огляд психологічних розладів в умовах війни та того, як з ними впоратися, опубліковано на державному порталі dovidka.info.

Вадим Столар з однодумцями реалізують декілька форматів проєкту “Психологічна підтримка”

Вадим Столар разом з командою побудували роботу проєкту “Психологічна підтримка” так, що долучитися до нього можна у різних форматах. Спочатку проводилися онлайн-зустрічі груп, але останнім часом було проведено й кілька відповідних заходів офлайн. Обидва варіанти довели свою ефективність і, за відгуками учасників, принесли їм полегшення.

Тематика питань, яких торкаються психологи під час роботи з українцями, яким потрібна підтримка, – найрізноманітніша. Зокрема, у проєкті, що впроваджується під егідою Вадима Столара, пропрацьовують такі теми:

  • Як фон війни впливає на емоційну сферу дітей.
  • Панічні атаки: що це, які причини та як з ними боротися?
  • Стосунки під час війни.
  • Емоційні ресурси. Де їх шукати?
  • Пошук життєвого балансу.
  • Відстоювання особистих кордонів.

Крім того, окремим напрямом роботи є формат коротких відео, де психологи дають конкретні поради в різних ситуаціях. Наприклад, можна переглянути ролик про те, як покращити емоційний стан, або про те, як зосередитися для того, щоб в умовах війни продовжувати функціонувати у побуті та працювати.

Ще один аспект роботи психологів з БФ Вадима Столара – ведення телеграм-чату, де багато корисних порад у текстовому та відеоформатах, анонси заходів тощо. Радимо долучитися!

Вадим Столар: Окрім психологічної підтримки, надаємо гуманітарну допомогу громадянам та закриваємо запити військових

“Окрім психологічної підтримки, зусилля нашої команди спрямовані на забезпечення першочергових потреб громадян в тилу та надання необхідного екіпірування і обладнання захисникам на фронті. Волонтери щодня пакують продуктові набори, які потім доставляють у різні куточки країни. Постійно отримуємо запити від військових – і намагаємось закривати їх максимально оперативно”, – зазначив Вадим Столар.

Вадим Столар
Вадим Столар

Меценат підкреслив, що вся діяльність, яку вони з однодумцями впроваджують задля допомоги українцям, має на меті збереження та відновлення української нації.

“Ми розуміємо, що Перемога України обов’язково настане. Але до того моменту ми маємо допомагати людям протриматися – як фізично, так і морально. Саме тому важливі як наші ініціативи з безпосередньої допомоги, так і соціальні програми. І, звісно, першочерговою залишається підтримка захисників. Тож ми будемо працювати по всіх цих напрямах стільки, скільки буде необхідно”, – резюмував Вадим Столар.