Коли я написав статтю «Уроки популізму та охлократії від влади Польші» про спробу використання інструменту референдуму як засобу популізму й маніпуляції, то її не надто позитивно оцінили читачі й відмовилися публікувати ЗМІ.

Але після підрахунку майже 100 відсотків бюлетенів можу з гордістю написати:

мою ПОЗИЦІЮ підтримала БІЛЬШІСТЬ громадян ПОЛЬЩІ!

Отож, попри те, що абсолютна більшість учасників референдуму підтримала 4 конʼюнктурно-маніпулятивні питання, які сформулювала провладна партія і проголосувала - НІ; це не має суттєвого значення, бо в ньому взяли участь лише 41, 05% громадян.

Нагадаю, що для посилення своєї передвиборчої позиції партія «Право та Справедливість» через відповідні владні рішення ініціювала в день виборів проведення референдуму із 4 запитаннями:

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

1. Чи підтримуєте Ви продаж державних активів іноземним структурам, що призведе до втрати польськими жінками та чоловіками контролю на стратегічними секторами економіки?

2. Чи підтримуєте Ви підвищення пенсійного віку, в тому числі відновлення підвищення до 67 років пенсійного віку для жінок і чоловіків?

3. Чи підтримуєте Ви ліквідацію загородження на кордоні між Республікою Польща та Республікою Білорусь?

4. Чи підтримуєте Ви допуск тисяч нелегальних нелегальних мігрантів з Близького Сходу та Африки в рамках механізму примусового переселення навʼязаного європейською бюрократією?

Як бачимо, 1 та 4 запитання взагалі не мають жодного правового обґрунтування як адекватні в контексті демократичного механізму референдуму. 2 і 3 запитання - типові популістсько-виборчі.

Тож напередодні дня виборів та референдуму опозиція закликала громадян Польші прийти на вибори і в той же час не брати участь у владному референдумі. Факт того, що у референдумі взяли участь лише 41, 05 громадян Польщі означає перемогу здорового глузду й опозиції.

Таким чином, «Референдум популізму»в Польщі, який не підтримала більшість громадян, також вчить і застерігає владу Україну виважено і обдумано ставитися до такого важливого інституту прямої демократії!