З огляду на початок проведення Ізраїлем наземної операції у Секторі Газа, і як наслідок, якщо у війну будуть втягнуті інші країни, Україні доведеться зіткнутися зі скороченням постачання зброї. Про це у коментарі заявив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

За його словами, загострення ситуації між Ізраїлем та Палестиною вже позначилося на Україні – світова преса стала значно меншою приділяти уваги військовим діям у нашій країні.

«Якщо ви подивитеся CNN, BBC, Deutsche Welle, то вже як місяць, починаючи з 7-го жовтня, місце України, російсько-української війни посів ізраїльсько-ХАМАСівський конфлікт. І це формує громадську думку. Швидкого вирішення цієї проблеми, як і багатьох інших, немає. Але лідери повинні демонструвати своїм виборцям, що вони вживають заходів, тобто це постійний перманентний виборчий цикл, у якому вони змушені крутитись. І рішення, які вони ухвалюють, не завжди найкращі, просто їм треба показати «екшн». Ось є проблема, і лідер її вирішує, щось робить. Тобто це те, що відволікає їхню увагу від російсько-українського конфлікту», - сказав він.

Експерт підкреслив, що пріоритети у міжнародному порядку денному, принаймні, тимчасово змістилися: Україна змістилася з перших позицій на другі.

Більше того, зазначає Мельник, сукупність внутрішніх проблем у США з війною між Ізраїлем та Палестиною призвела до скорочення грошової допомоги Україні.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

«Зараз, принаймні, в ці місяці склалася несприятлива ситуація. Наклалися кілька факторів: це внутрішньополітичні проблеми у Сполучених Штатах, конфлікт на Близькому Сході. Були дані поважного західного видання, Bloomberg, де чітко показується, що допомога, яка надійшла Україні в жовтні, найнижча за ці місяці війни», - додав він.

Порушуючи питання щодо подальших поставок зброї в Україну з початком загострення в Ізраїлі, співрозмовник вказав на сценарій, за якого Київ чекає вкрай несприятливий прогноз.

«Можливо, якась номенклатура військових боєприпасів буде затребувана в обох конфліктах, але не можна порівнювати операцію, яку зараз проводить Ізраїль, з тими оборонними та наступальними діями, які веде Україна. Так, за якимись певними, можливо, позиціями там буде конкуренція. Але це не означає, що там переполовинять все, що передбачалося Україні. Але враховуючи те, що Ізраїль пішов на вторгнення до Сектору Газа, це посилить ризики втягування у війну інших сусідів, насамперед це стосується Ірану та його «проксі». І тоді це справді може перерости у масштабну війну, і скажімо, навантаження на наших партнерів стане ще більшим, тобто це може негативно вплинути на обсяги та темпи постачання зброї Україні», - констатував він.

При цьому експерт закликав Україну зайняти чітку позицію в ізраїльсько-палестинському конфлікті та відмовитися від нейтралітету у цьому питанні.

«З огляду на те, що події розвиваються за сценарієм, скажімо так, не дуже бажаним, тобто вторгненням на територію Сектору Газа, зростанням кількості цивільних жертв, тут українська дипломатія має чітко виробити свою позицію. Україна не може бути нейтральною, бо це та ситуація, коли нейтралітет просто неможливий», - підсумував він.