У період з 19 по 23 лютого п.р. Державна служба фінансового моніторингу України (по квоті Комітету Ради Європи MONEYVAL та за підтримки проекту Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI)), взяла участь у черговому Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, у м. Париж, Французька Республіка.

Зазначені засідання відбулися напередодні другої річниці неспровокованого, повномасштабного та кровопролитного вторгнення РФ в Україну.

Під час Пленарного тижня FATF розглянуто ряд питань, що стосуються глобальних заходів, які вживаються FATF та його членами у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (ПВК/ФТ/ФРЗМЗ).

Важливим для України був розгляд питання щодо подальшого застосування до РФ санкцій за порушення нею Стандартів ПВК/ФТ/ФРЗМЗ, які продукують щоденно зростаючі ризики та загрози внаслідок її триваючої кровопролитної агресії проти України.

За наслідками Пленарного засідання, FATF прийнято відповідну Заяву, що розміщена на її офіційному веб-сайті.

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Відповідно до заяви, члени FATF із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв'язки РФ з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів. Зважаючи на серйозність цих ризиків, багато членів FATF вживають проактивних заходів для захисту себе та Глобальної фінансової системи.

FATF закликає всі юрисдикції продовжувати зберігати пильність через вищезгадані ризики. Як і з початку агресивної війни РФ, члени FATF продовжуватимуть стежити за ситуацією та ризиками, що загрожують глобальній фінансовій системі. Як призупинений член FATF, РФ залишається відповідальною за виконання своїх зобов'язань щодо впровадження стандартів FATF.

Також, враховуючи другу річницю з початку агресії РФ проти України FATF підтверджує свою Заяву опубліковану 24.02.2023 р.

В рамках засідань, Держфінмоніторингом проведено значну кількість двосторонніх зустрічей з делегаціями країн-членів FATF та іншими учасниками Пленуму на яких було обговорено подальші спільні дії для захисту міжнародної фінансової системи в т.ч. від ризиків, що несе РФ.

По завершенню Пленарного засідання FATF Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський відзначив єдність позицій делегацій країн-членів щодо залишення в силі рішення про зупинення членства РФ в FATF. Також, Ігор Черкаський подякував за прогрес та підтвердив, що робота над вивченням ризиків і загроз, що несе РФ для Глобальної фінансової системи, продовжується. Комунікація з FATF стосовно відповідного реагування також буде реалізована.

Держфінмоніторинг продовжуватиме вживати заходів з метою реагування на ризики та загрози, що створює РФ у сфері відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також накладення санкцій на країну-агресора.