Майже 150 тисяч квадратних кілометрів земель України залишаються замінованими. Враховуючи інтенсивність бойових дій та останні тенденції щодо застосування росією далекобійних ракет із касетними бойовими частинами, можна сказати, що безпечної території у нас немає взагалі.

У 2018 році було ухвалено Закон України «Про протимінну діяльність в Україні». Він базується на міжнародних засадах – принципах й документах, в які закладено міжнародні стандарти ООН. Тому зараз наша нормативна база досить сучасна. Але, ми перебуваємо у такій ситуації, з якою не стикалася жодна країна світу. Тому вона потребує неординарних дій танестандартних рішень. Це пов’язано із багатьма чинниками – і розмір території, і складність певних ділянок для розмінування, і активні бойові дії, під час яких ситуація з забрудненням територій вибухонебезпечними предметами може докорінно змінюватися. Тому, звичайно, нормативна база може бути в деяких випадках не зовсім актуальною.

Наразі фахова спільнота, яка вже досить велика іактивна, міжнародні неурядові організації та окремі фахівці сфери протимінної діяльності, оператори із протимінної діяльності, урядові та неурядові організації, що залучені до цієї роботи, активно моніторять ситуацію та пропонують необхідні зміни.

Бувають настільки складні ділянки, що їх простіше маркувати відповідним чином, відгородити і не чіпати, тому що вартість розмінування цієї території буде просто «золота». Так, на Балканах залишаються земельні ділянки, які досі заміновані. Є певні проблеми і в наших аграріїв, бо кошторис розмінування їхньої землі у рази дорожчий за вартість самої землі. Вони кажуть, мовляв, «ми самостійно не можемо розмінувати, тому чекатимемо, коли держава профінансує ці роботи і поверне нам вже очищену землю».

Я на усіх рівнях кажу, що жоден бюджет будь-якої країни не може витримати таке фінансове навантаження: одразу і розмінування, і відновлення, і ведення, як зараз, бойових дій. Тому нам стовідсотково необхідна допомога іноземних донорів. Тому що розмінування – це перший крок до відновлення, як перша цеглинка до розбудови України.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода "На Росію чекає повторення катастрофи": афонський старець передбачив потужну подію для України Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще