Державна екологічна інспекція у Сумській області повідомляє, що із 21.05.2024 припинили діяти заборони і обмеження рибальства на річках Сумщини, які встановлювалися на період нересту водних біоресурсів. Виключенням є добування річкових раків - це заборонено до кінця червня. Крім того, із сьогоднішнього дня вже можна пересуватися річками на моторних плавзасобах.

Разом з цим Інспекція нагадує про обов'язковість дотримання Правил любительського рибальства, затверджених наказом Мінагрополітики від 19.09.2022 №700. Згідно з ними, не дозволяється ловити рибу сітками та пастками усіх типів та конструкцій, за допомогою зброї, вибухівки, електроструму та інших заборонених знарядь і способів добування.

Важливо також пам’ятати, що вищезазначеними правилами затверджено мінімальний для добування розмір риб. Це означає, що законодавством заборонено ловити рибу, довжина якої менша за встановлену для конкретного виду. Так, наприклад, можна добувати линів і рибців, довжина яких становить 20 і більше см; чехонь і головнів - 24 і більше см; лящів, коропів та білизну - 30 і більше см; товстолобик має бути від 40 см, щука - від 50 см, а довжина сома має становити не менше, ніж 80 см.

При цьому, загальна добова маса улову на одного рибалку не має перевищувати 3 кг. Втім, якщо на гачок потрапить особина, маса якої перевищує добовий ліміт, це не буде вважатись порушенням. Такий екземпляр визнається трофеєм і його дозволено добувати під час здійснення любительського, спортивного рибальства та підводного полювання.

З вичерпним переліком усіх вимог до рибальства можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1412-22#Text

Популярні новини зараз
Мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів 21 грн на день, а на місяць – майже 600 грн: "Київстар" приголомшив "грабіжницькими" умовами Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому Кияни відповіли, кого хочуть бачити новим мером міста: результати опитування
Показати ще

Державна екологічна інспекція у Сумській області наголошує: порушення правил рибальства тягне за собою відповідальність, згідно із ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а в окремих випадках - кримінальну відповідальність.

Також повідомляємо, що нерестові обмеження продовжують діяти:

- на водосховищах – до 09.06.2024;

- на озерах, ставках та інших придаткових водоймах – до 30.06.2024.