4 липня відбулась науково-практична конференція: «Функціонування об’єктів природно-заповідного фонду України в умовах воєнного стану: шляхи відновлення та розвитку» з нагоди 15 річниці Дня працівника природно-заповідної справи.

На ній з презентацією виступив Т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович на тему «Проведення заходів державного контролю та нагляду в межах природоохоронних територій». Він повідомив присутнім про результати здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держекоінспекцією за перше півріччя 2024 року на територіях та об’єктах ПЗФ.

Ігор Зубович
Ігор Зубович

Таким чином, Держекоінспекцією за вищевказаний період проведено 200 заходів контролю у сфері охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, за порушення вимог природоохоронного законодавства складено 51 протокол, до правоохоронних органів було скеровано 32 матеріали та відкрито 20 кримінальних проваджень за ознаками злочинів проти довкілля.

Також відбулося 83 залучення фахівців Держекоінспекції правоохоронними органами. В результаті діяльності інспекторів, загальна сума пред’явлених претензій та позовів склала 9,1 млн грн та стягнуто збитків в добровільному та примусовому порядку на загальну суму 5,1 млн грн.

Популярні новини зараз
Українців масово позбавлятимуть водійських прав – нові обмеження торкнуться кожного третього "Воювати буде кожна мр*зь": колишній чернець розповів, що війна триватиме роки, не місяці Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Жителі трьох областей зможуть не платити за газ цієї зими: кому допоможуть
Показати ще

Крім того, нагальним питанням, в умовах війни, стала фіксація та розрахунок шкоди і збитків, завданих довкіллю внаслідок збройної агресії РФ. Загальна сума розрахованих Держекоінспекцією збитків, завданих ПЗФ в умовах збройної агресії рф становить 105,3 млрд грн.

Під час свого виступу Ігор Зубович наголосив на необхідності реформування системи державного екологічного контролю, що передбачає утворення єдиного інтегрованого органу державного екологічного контролю.

Окремо він зазначив, що Держекоінспекцією в якості експерименту вже застосовуються підходи реформи щодо постійного перебування інспекторів на відповідній території.

Станом на сьогодні ми вже маємо ряд яскравих прикладів високої ефективності такої роботи під час проведення заходів державного нагляду (контролю) на території Чернобильського радіаційно - екологічного біосферного заповідника, ландшафтного заказника «Сулинський» та річці Сула. сказав Ігор Зубович