Штучний імпорт електричної енергії з Росії і Білорусі поглибив існуючі проблеми на українському енергоринку і призвів до затримок з виплатою заробітних плат шахтарям державних шахт.


Про це заявила народний депутат («Слуга Народу») Людмила Буймістер.


«Отака дуже проста схема, як вимити кошти з української енергетики, як не дати зарплат шахтарям, повісити це на державний бюджет знову. Бо знову йдуть затримки оплати зарплат шахтарям на державних шахтах. Тобто, весь букет проблем, які ми маємо в нашій енергосистемі, він тільки поглиблюється і стає страшнішим», - повідомила нардеп в ефірі телеканалу «Україна24».


Натомість, за словами нардепа, імпорт дає можливість вузькому колу трейдерів заробляти надприбутки, наносячи суттєву шкоду енергетичній системі.


«Сьогодні імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусі абсолютно штучний. Цей дефіцит штучно створений, і заробляють на ньому виключно трейдери, які навіть не завозять, а просто купують і проводять до своєму балансу цю електроенергію», - додала Буймістер.

Популярные статьи сейчас
Украина может погрузиться в темноту: энергетики заговорили о блекауте Должны появиться без повестки: кого ждут в ТЦК с 1 апреля Заплатите от 17 000 до 51 000 грн: украинцев предупредили о штрафах с 1 апреля Готовьте документы: "Укрпочта" начинает выплаты до 3 тысяч гривен
Показать еще


Нагадаємо, минулого року імпорт електроенергії з Росії і Білорусі став причиною найбільшої за всі роки незалежності кризи на енергетичному ринку, який вилився в мільярдні збитки і зупинку шахт.
Україна відновила імпорт електричної енергії з Білорусі в січні, а напряму з Росії – в лютому 2021. З початку року було імпортовано майже 600 млн кВт годин на суму 900 млн грн.
Найбільшим імпортером є «Дніпропецсталь-Енерго» Віктора Пінчука. Імпорт також здійснюють компанії «ДЕ Трейдінг» Максима Єфімова і «ЕРУ Трейдинг» Ярослава Мудрого.