З 2014 року в Україні проходить процес децентралізації. Головна суть реформи у формуванні ефективного місцевого самоврядування, зменшивши кількість адміністративних одиниць.

Український політолог-міжнародник та керівник фонду «Відродження» Олександр Сушко у програмі Яніки Мерило «Суб’єктивно з Янікою Мерило» розповів про розвиток реформи децентралізації.

«Децентралізація – це передача влади та повноважень на місцевий рівень, але недостатньо передати повноваження, треба щоб на місцях були кадри, які спроможні та мають компетенцію для того, щоб оперувати цими новими повноваженнями. Їх треба навчати і, на жаль, ситуація з першою хвилею децентралізації нових об’єднаних громад була, що формально – «ось вам влада, але хто буде управляти і ефективно працювати?». Таких людей дуже мало», - зазначив Сушко.

За словами політолога, фонд «Відродження» допомагав навчати керуючі кадри, для здійснення децентралізації. Зараз запроваджується активна підтримка об’єднаних територіальних громад (ОТГ), щоб вони могли «стати на ноги».

Популярные статьи сейчас
Общественный транспорт подорожает для всех, кроме пенсионеров: сколько придется платить с 1 мая Реформы и прозрачность: эксперт рассказал, что требуют США от Украины за свою помощь Украинцев поставили в жесткие рамки: начнут ограничивать Украинцам 60+ предоставят денежную помощь, можно пригласить родных: как подать заявку
Показать еще

«Конфліктів буде ще багато, тому що ця реформа зачіпляє основи врядування та існує дуже багато секторних точок перетину між реформами освіти, медичного забезпечення, адміністративно-територіального устрою. Інколи ці речі не дуже добре узгодженні і над цим треба ще працювати», - підкреслив гість програми.

Як зазначив Сушко, держава у співпраці з фондом «Відродження» активно працює над запровадженням потрібних умов для здійснення децентралізації на місцевому рівні.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Котенкової, что з 1 травня в Україні зміняться ціни на газ.

Раніше для Знай.ua Решмеділова розповіла про заяву прем'єра з приводу пенсій.