Чи загрожує автоматизація та роботизація агропромислового комплексу значним зменшенню робочих місць? Чи дозволить Україні глобальна зміна клімату залишатися аграрною державою? Чи на достатньому рівні українська аграрна освіта? – такі питання обговорили експертки галузі в рамках дводенного модулю, що організував освітній проєкт STEM is FEM. Про це розповідає його ініціатор, керівник IT-компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Черговий навчальний модуль присвятили агропромисловості, адже в цій сфері існують одразу два стереотипи – що це «нежіноча» та нерозвинена галузь. Протягом дводенного заходу запрошені спікерки розвінчали обидва міфи.

«Ми організували модуль з теми: «Агропромисловість» для українських старшокласниць, щоб показати, наскільки перспективна ця галузь, і які технології використовуються у агропромисловому комплексі сьогодні. Під час дводенного навчання ми не тільки розповіли учасницям про інновації, але й познайомили їх з жінками, які вже побудували кар’єру у галузі та готові ділитися своїм досвідом та знаннями, підтримувати молодь у виборі майбутньої професії», – говорить Сапар Карягдиїв.

Екс-виконуюча обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України, доктор аграрних наук Ольга Трофімцева зазначила: сучасний агропромисловий комплекс – це платформа для розвитку високих технологій. Некваліфікований труд буде все швидше замінюватися роботами, проте для спеціалістів ця галузь залишатиметься перспективною.

«Штучний інтелект – це вже не майбутнє, це реальність в аграрному секторі. Трактори та комбайни на автопілотах, напівавтоматичні дрони, супутникове відслідковування стану полів – вже давно не новина. Роботи однозначно будуть замінювати людську силу, проте вони не здатні замінити людську емпатію та здатність до творчих рішень. Тому кваліфіковані професіонали, які будуть ними управляти, будуть на вагу золота», – впевнена Трофімцева.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Кандидатка біологічних наук, керівниця проєктів R&D у компанії Kernel Катерина Шаванова додала, що українська освіта знаходиться на відмінному рівні. Налагоджена співпраця із закордонними науковцями приносить користь обом сторонам.

«Іноземці часто приїжджають до нашого інституту сільськогосподарської радіології, який проводить досліди в Чорнобильській зоні відчуження. Разом з ними ми зараз вивчаємо мікробіом ґрунту – напрямок, що дозволяє корегувати врожайність та відкривати нові біологічні види. Це найбільший простір для майбутніх відкриттів. Усі майбутні антибіотики – це те, що зараз знаходиться в ґрунті. Чорнобильська зона відчуження – це одна з найкорисніших лабораторій під відкритим небом, що допомагає розвивати не лише сільське господарство, а й цілі галузі науки» – підкреслила пані Шаванова.

STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, покликаний популяризувати технічні спеціальності серед українських школярок. В рамках проєкту організатори проводять безкоштовні навчальні заходи на технічні та загальноосвітні тематики. Слідкувати за анонсами подій можна на офіційному сайті проєкту чи сторінці у Facebook.