Чого чекати від майбутньої вакцинації? Чи варто довіряти владі, яка нам її обіцяє? Про це на каналі «Знай ua» розмірковує ведуча Катерина Котенкова.

Вона нагадала, що, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, в лютому очікується пік сезонного грипу. Небезпека полягає в тому, що і він, і коронавірусна інфекція ведуть до одного і того ж ускладнення - пневмонії. Отже, для боротьби з ними від Міністерства охорони здоров'я будуть потрібні одні й ті ж потужності. Втім, вважає міністр, в січні локдаун зробить свою справу, і до весни вводити його повторно не знадобиться.

Зараз же, за його словами, Україна за смертністю від COVID-19 на мільйон населення поступається Британії, Іспанії, Італії та Франції, хоча система охорони здоров'я у нас набагато гірше, ніж там.

«І тут він має рацію - медицина у нас дійсно нікудишня. Але він же міністр - хіба не від нього залежить, яким воно в нашій країні?», - зауважує ведуча.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

З майбутньою вакцинацією теж не все гладко. За даними нардепа Вікторії Вагнер, міжнародні правозахисні організації звинуватили багаті країни в тому, що вони скупили всю вакцину від компаній Pfizer і BioNTech. В результаті вони можуть прищепити кожного свого громадянина за три рази, а в бідних країнах препарату вистачає на десяту частину населення.

Країнам, що розвиваються, обіцяна інша вакцина - від виробника AstraZeneca. Ось тільки імунітет він забезпечує лише в семи випадках з десяти. Зате Бразилія та Індонезія вже користуються китайською вакциною, яка показала максимальну ефективність.

Але і придбати вакцину - пів справи, потрібно ще доставити її до місця застосування. А для цього потрібна особлива температура: наприклад, для препарату від Pfizer і BioNTech - мінус 70 градусів. Вакцині Moderna вистачить і мінус двадцяти, але вона коштує відчутно дорожче. Вакцину від AstraZeneca можна тримати у звичайному холодильнику, і коштує вона дешево - але набагато менш надійна.

«Що до України, то створюється враження: влада не створює всю складність ситуації. Все як завжди: не вистачає можливостей навіть для зберігання вакцин, звичайних холодильників, обладнання застаріло, батьки обережно ставляться до календарної вакцинації», - резюмувала ведуча.

Раніше Катерина Котенкова розповідала про курс долара в наступному році.

Також вона повідомила про зростання зарплат, пенсій і тарифів у січні.