Скасування пільгових ціни на електроенергію для населення є однією з вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) і в кінцевому рахунку роздрібний споживач повинен отримати можливість самому вибирати у якого постачальника купувати електроенергію.

Про це в коментарі виданню Gazeta.ua повідомив експерт Геннадій Рябцев.

"Згідно з меморандумом з МВФ, Україна повинна виконувати заходи щодо скасування спеціальних обов'язків на енергетичних ринках. Ринок електроенергії залишився останнім, на якому такі спеціальні обов'язки існували. Питання полягало лише в тому, коли їх скасують і на яких умовах», - заявив Рябцев .

За його словами, простого підвищення тарифів для виконання цих зобов'язань недостатньо.

"Необхідно формувати прозору, зрозумілу конкуренцію. Однакові для всіх правила гри, формувати споживчий ринок - коли клієнт диктує умови, за яких він погоджується купувати у того чи іншого постачальника електроенергію, природний газ, теплову енергію, воду тощо. В Україні ж зараз слухають, перш за все, постачальників. А думку споживача не чують", - додав експерт.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, 28 грудня Кабмін вперше за 4 роки прийняв рішення про перегляд тарифів на електроенергію для населення.

На виконання зобов'язань перед МВФ, уряд скасував пільгову ціну 90 коп./кВт.година на перші 100 кВт.годину місячного споживання, які отримували всі верстви населення незалежно від рівня доходів.

З 1 січня 2021 року залишається діяти єдина ціна на весь обсяг місячного споживання 1,68 грн/кВт.година.

За оцінками експертів, рішення уряду призведе до підвищення місячної платіжки на 78 грн. У Мінсоцполітики повідомили, що це рішення ніяк не відіб'ється на стабільності отримання соціальної допомоги від держави тим, хто її потребує.