Найчастіше Держекоінспекція фіксує такі злочини, як використання земель не за їх цільовим призначенням, вирубка лісу та засмічення водойм, браконьєрство та видобуток корисних копалин.

«Протягом 11 місяців 2020 року Держекоінспекція склала 464 протоколи про порушення на території природно-заповідного фонду, притягнувши до відповідальності 196 осіб», - розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Він підкреслив, що таке ставлення до заповідних екосистем рано чи пізно призведе до їх зникнення. Тож щоб ефективно захищати території ПЗФ, наразі вкрай необхідне оновлення нормативно-правової бази.

«Збитки, які розраховуються за таксами, затвердженими Кабінетом Міністрів, занизькі.

Тому Держекоінспекція розробила проект постанови Кабінету Міністрів, в якому такси за порушення на територіях ПЗФ значно підвищуються. В нашій пропозиції врахований фактор інфляції, тож відтепер документ не потрібно буде змінювати щороку. Сподіваюсь, що проект постанови буде прийнятий найближчим часом», - заявив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Водночас збереження заповідних територій залежить і від дій самих громадян.

«Ефективний захист заповідників та нацпарків залежить від кожного. Гуляєте у лісі на заповідній території – приберіть за собою сміття та утримайтесь від розпалювання вогнища. Це і буде найдієвішим методом для збереження природно-заповідного фонду», - підкреслив Андрій Мальований.

Посадовець додав, що на сьогодні природно-заповідний фонд складає 7% території України. Це 8512 об'єктів загальнодержавного та місцевого значення, які потребують найвищого рівня захисту.