У листопаді 2020 року Фонд Ріната Ахметова спільно з телеканалом «Україна» започаткували проєкт «Запитай у лікаря». Це серія прямих трансляцій, під час яких кожний може поставити запитання про коронавірус провідним медикам країни.

– Ідея такого проєкту виникла, коли стало зрозуміло, що про COVID-19 занадто багато невірогідної інформації, що може нашкодити людям. Фонд з лютого минулого року допомагає медикам. В рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» державні лікарні отримали 205 апаратів ШВЛ, 155 кисневих концентраторів, 337 тисяч експрес-тестів для визначення коронавірусу та багато іншого. Але не менш важливо надавати людям об'єктивну інформацію про хворобу, яка може забрати здоров'я і життя, – говорить директорка з комунікацій Фонду Ріната Ахметова Юлія Єршова.

За три місяці героями проєкту «Запитай у лікаря» стали такі авторитетні лікарі, як Сергій Дубров (президент Асоціації анестезіологів України), Борис Тодуров (директор Інституту серця), Світлана Гук (завідуюча першого інфекційного відділення Київської міської лікарні №17), відомий багатьом телеглядачам лікар Євген Комаровський та багато інших. Вони відповіли на сотні запитань про коронавірус. І якщо на старті проєкту найпопулярніші стосувалися симптоматики хвороби, то зараз для людей найцікавішими є прогнози про те, скільки триватиме пандемія, і тема вакцинації.


Заслужений лікар України, начальник головного управління Держпродспоживслужби в Києві, епідеміолог Олег Рубан розповів глядачам, що коронавірус не буде переможений ніколи. Навіть якщо у населення всієї земної кулі буде колективний імунітет до хвороби, вірус продовжить жити і мутувати. За прогнозами експерта, маски стануть постійним і обов'язковим предметом гардеробу кожного жителя планети Земля. Але й вони не панацея від зараження.

– Єдиний цивілізований шлях подолання епідемії – вакцинація. Перш за все потрібно щепити людей старших 65 років, людей з хронічними захворюваннями легенів, медичний персонал, – сказав Олег Рубан.

Лікар каже, що вакцина від коронавірусу почне поставлятися в Україну вже в лютому. Найімовірніше, це будуть невеликі партії, яких вистачить тільки на людей з груп ризику. Питання масової вакцинації донині не вирішено. І справа навіть не у відсутності вакцин. Поки незрозуміло, як в принципі за короткий час зробити щеплення мільйонам українців.

Професорка, завідувачка кафедри епідеміології Національного університету ім.О. Богомольця Ірина Колесникова не виключає, що робити щеплення від коронавірусу доведеться як від грипу:

– Можливість створення колективного імунітету обмежена через перевантаження виробництв і ціни вакцин. Більш того, ми не знаємо, яка його тривалість. Можливо, буде необхідна щосезонна вакцинація.

Медики заспокоюють тих, хто не хоче робити щеплення – вакцинація буде добровільною. Принаймні, на перших етапах. Олег Рубан пояснив, що жодна вакцина в світі не пройшла третій етап випробувань, а значить, щеплення будуть робити тільки тим, хто на нього погодиться. Серед тих, хто виступає проти щеплень, чимало люлей, які в принципі не вірять в існування коронавірусу. Лікар Євген Комаровський пропонує простий спосіб переконатися в протилежному:

– Їх потрібно попросити попрацювати санітарами в ковідних відділеннях. Нічого іншого я придумати не можу. Ну, правда, людоньки, якщо коронавірусу нема, то йдіть допоможіть лікарям. Зараз у морзі потрібно комусь трупи носити, розумієте? Чому ні?Ну допоможіть тоді, вам же боятися нема чого!

Загальна аудиторія проєкту вже перевищила півтора мільйона глядачів.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Записи прямих ефірів «Запитай у лікаря» можна знайти на сторінках Фонду Ріната Ахметова в YouTube і на Facebook. До перегляду також доступні короткі відеоролики з відповідями на найпопулярніші запитання.