Юрій Вітренко, якого так і не змогли призначити міністром енергетики України, заявив, що субсидії це погано. Тому що люди відчувають себе бідними. Потрібно зробити так, щоб люди були багатими, тоді і субсидії не знадобляться.

Про це в програмі «Суть событий» для Знай.uа розповіла журналіст Катерина Котенкова.

Коли чиновник, який саме після Революції Гідності став одним з керівників «Нафтогазу», був за ринкові тарифи на газ і комуналку, а тепер, сівши в крісло глави Міністерства енергетики, виступає за державне регулювання тарифів і міркує про вплив субсидій на психологічний стан громадян – це виглядає не дуже зрозуміло. Ми, звичайно, звикли, що для наших політиків різко поміняти свою думку – це як висякатися, але коли багата людина намагається одягти на себе образ простого українця – поганий з нього виходить актор.

Відчувати себе багатим куди краще, ніж бідним. Багатим населення країни роблять реформи, бідним залишає відсутність реформ. Якщо людина потребує субсидії, значить, вона бідна. І вона повинна визнати це, скільки б не платила за газ. Так само як Україна повинна визнати, що ми бідна країна третього світу з поганою освітою, медициною і з повною відсутністю працюючих інститутів. Тільки ось в країні нашій багато багатих людей.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики
Показати ще

Якщо владі не подобається слово «субсидії» – можна замінити його на «допомогу від держави», тільки від цього сенс не зміниться. Або ж Вітренко думає, що це істотно додасть людям психологічної впевненості в завтрашньому дні і почуття гідності?

Хоча чому б і ні, адже депутати і міністри не гребують цією самою допомогою від держави у вигляді премій, доплат, привілеїв і так далі.

Не хочете, щоб люди були бідними – зробіть їх багатими, підвищуйте рівень життя населення, і субсидії платити не доведеться. А поки субсидії допомагають тим, хто її потребує.

Субсидії – це адресна допомога тим, для кого ринкова ціна на газ непідйомна. Зробіть так, щоб економіка запрацювала, і доходи людей почнуть рости, і тоді субсидії вже не знадобляться.

Нам потрібна нормальна робота економіки, інакше бідність буде вічною. А олігархи від цього будуть тільки радіти. Та й чого б не радіти, коли є дешева робоча сила, якій не треба піднімати зарплату. Дешеві тарифи, низькі зарплати. І всі щасливі. Тому Коломойський, наприклад, завжди за дешеві тарифи. І для своїх заводів, і для своїх робітників.

Не субсидії принижують людей, а бідність. Бідним доводиться прийняти, що вони бідні. І просто прийняти реальність може бути неприємно, але необхідно. І в бідній країні бідних багато. Тому і країна бідна.

А що стосується газу, то дешевий газ – це допомога всім – і бідним, і багатим. Виходить, що бідні платять за багатих. Коли ви витрачаєте гроші платників податків на допомогу багатим замість того, щоб побудувати лікарні або дороги для всіх, це робить бідних біднішими. А багатих тішить.

А логіка Вітренка така: краще не помічати свою бідність і платити за багатих. Ніж приймати свою бідність і ставати багатшим.

А може Вітренко піклується зовсім не про людей, а про те, що повинно забезпечити, наприклад, ті ж вимоги МВФ, і готує населення до чергового зниження рівня соціальної захищеності.

«Пан Вітренко, люди психологічно не можуть переносити ваші, Коболєва та Компанії мільйонні доларові премії, а не свої мізерні субсидії! Ось це і є громадська психологічна травма через величезну соціальну несправедливість!», - звернулася журналістка до чиновника.

Раніше Знай.uа повідомляв, що українцям можуть повернути старі ціни на електрику.

Нагадаємо, українці отримають компенсацію за опалення: в Мінсоцполітики перерахували пільговий тариф.