Освітню реформу в Україні пояснюють тим, що ми нарешті стаємо Європою. Але в чому наша країна наслідує сусідам - в хорошому або в поганому? І до чого це призведе?

Ситуацію в програмі «А как на самом деле» розглядає Мирослава Бобровська.

В ході реформи школу ділять на три групи: початкову - до п'ятого класу, гімназію - п'ятий-дев'ятий класи, і ліцей. Однак ліцеї будуть тільки в деяких школах, і тільки в містах, де є не менше п'ятдесяти тисяч жителів. Села і невеликі міста залишаються за бортом.

«Старшої школи» не стане в селах, і навіть у багатьох районних центрах. У Вінницькій області, наприклад, школи для старшокласників можуть бути тільки в самій Вінниці. Все це призведе до того, що, якщо у вас немає коштів - ви втрачаєте можливості отримати освіту в принципі, і, як наслідок - нормальних життєвих перспектив», - розповідає ведуча.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Мало того, самим українцям доводиться оплачувати те, що їхніх дітей позбавляють освіти - все йде коштом державного бюджету.

Але і якість доступної освіти неухильно падає. Бобровська назвала приклади відвертої маячні, яку можна зустріти в підручниках.

Наших школярів вчать, що сода використовується для лікування раку (як виявилося, цю мудрість автори підручника почерпнули з інтернету). Вчать, що між киснем і загадковим «оксигеном» є якась різниця. Вчать, що білоруси - не слов'янський народ, а жителі древніх Галлії та Галілеї могли бути родом з української Галичини. Вчать, що Київ, Печерська лавра і Софійський собор були засновані в дев'ятнадцятому столітті ...

«Важливо в цьому тільки одне - що адекватні люди читали та будуть читати те, дивилися і будуть дивитися те, що заслуговує на увагу. Будь це Булгаков або Фелліні ... А якщо вони почнуть нас змушувати - так це тільки показник, що ніякої демократії у нас в країні немає. І коли ті, хто їде з України, крім всіх інших причин, називають освіту - ось це вже точно страшно», - робить висновок Бобровська.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, вона розповіла про те, як йде розділ України.

Також Бобровська обурилася тим, що Україна вже не бере участь у вирішенні власної долі.