Кабінет міністрів, Офіс президента, «Нафтогаз» і Асоціація міст підпишуть меморандум, в якому вкажуть зобов'язання місцевої влади не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду. Але він не має юридичної сили.

Про це в програмі «Суть событий» для Знай.uа розповіла журналіст Катерина Котенкова.

З огляду на, що газ для підприємств, які постачають ці комунальні послуги, будуть продавати за ринковими цінами, вони накопичать величезні борги. На ці борги «Нафтогаз» не нараховуватиме пеню, а після їх обіцяють погасити за рахунок усіх платників податків. Тобто, за рахунок бюджетних коштів. А вже в квітні підприємствам обіцяють дати можливість підвищити тарифи. Ось так ми і заплатимо за зниження тарифів.

Про що йдеться в меморандумі?

  • газ для постачальників тепла і гарячої води буде дорожчати, але при цьому тарифи на опалення і гарячу воду вони не підвищуватимуть.
  • через різницю в тарифах вони влізуть в борги, погашати їх можна буде до 30 вересня 2021 року.
  • «Нафтогаз» не буде нараховувати постачальникам тепла і гарячої води штрафи і пені.
  • за стримування тарифів доведеться заплатити всім українцям: на це витратять гроші з державного та місцевого бюджету.
  • після 1 квітня тарифи дозволять знову підвищити.

Постачальники опалення та газу – це найчастіше підприємства, які належать місцевій владі, і витрачають до 80% своїх коштів на газ. І якщо для населення вирішили продавати газ не вище 6,99 грн, то для комунальних підприємств залишили ринкові ціни. Тобто, до кінця опалювального сезону будуть накопичувати борги, працювати в збиток, а потім за бюджетні гроші борги погасять і з квітня знову підвищать тарифи. Ось і все зниження тарифів для українців.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але до квітня ще пару місяців, а лютий вже настав. І в цьому місяці українці отримають рекордні платіжки за комуналку.

А все тому, що знижувати тарифи на блакитне паливо або переглядати ціни на тепло заборонив МВФ. Вибрали 6,99 грн, так як це було найнижчою пропозицією в січні серед усіх учасників. Це дозволило зберегти ілюзію наявності ринкових механізмів при повній регуляції ціни.

Влада заявляє, українці, чиїх доходів не вистачає на оплату комунальних послуг, можуть отримати допомогу від держави. Але таку допомогу можуть отримати не всі.

Наприклад, ті, хто має борг по комунальних платежах на суму 340 гривень, має квартиру на 120 квадратних метрів або будинок на 200 квадратних метрів, не повернув зайво виплачену суму субсидії за попередні періоди. Або якщо хтось із родини одержувача протягом останнього року здійснив покупку на 50 тисяч гривень, не виплатив аліменти за 3 місяці, не має роботи, навчання і не стоїть на обліку в Центрі зайнятості або має автомобіль молодше 5 років.

А тим часом «тарифний майдан» триває. Мітингувальники перекривають траси і вимагають, щоб уряд переглянув ціни на комунальні послуги.

«Зараз владі або потрібно почати нести політичну відповідальність за тарифоутворення і ЖКГ, або протести триватимуть. Люди втомилися і хочуть справедливості, і не тільки в тарифах», - вважає Катерина Котенкова.

Раніше Знай.uа повідомляв, що українці повстали проти драконівських тарифів на газ.

Нагадаємо, українців стривожили новими тарифами на світло.