Процес диджиталізації справді йде повним ходом, але наскільки успішно розвиваються стартапи в цій галузі? І яких вкладень вони вимагають?

Про це в програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» розповідає радник віцепрем'єра по цифровій трансформації України Яніка Мерило.

«Саме програмне забезпечення часто стоїть трохи. Якщо говорити про стартапи, то перша стадія починається з 20 тисяч євро. Потрібно створити прототип і запускати його. А, наприклад, сервіс таксі Bolt інвестував, звичайно, мільйони та мільйони. Адже потрібно і машини взяти в лізинг, і багато що ще», - говорить вона.

Але є і прості стартапи. Наприклад, електронна школа - система, де можна подивитися оцінки дитини, його домашні завдання тощо. Тут мільйони не потрібні. На жаль, таких готових масштабних рішень ще немає. Стартапи є, але не в масштабах всієї країни.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Те ж стосується електронної медицини. На перший погляд, елементарна річ - через інтернет записатися на приймання до лікаря. Але ще років зо три-чотири тому таких можливостей не було - цю послугу надавали тільки деякі медичні центри.

«Коли ми почали масштабувати рішення електронного запису, то система працювала тільки у двох медцентрах. А сьогодні до неї підключено понад двадцять мільйонів пацієнтів, і це було зроблено за три роки. Одним словом, стартапи є, але вони нішеві, що не масштабні», - зауважує Яника Мірило.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, вона розповіла, що заважає впровадженню електронного квитка.

Також Мерило поділилася досвідом розвитку електронної медицини в Естонії.