Держстат на 20-30% завищує середню зарплату в Україні через неправильну методологію підрахунку та структуру ринку праці.

Про це сказав економіст Олексій Кущ у блозі "Чесний погляд на економіку".

"За даними нашого Держстату, середня зарплата в Україні в грудні минулого року перевищила 14 тис. грн в місяць... Шукатимемо ці причини і намагатимемося знайти, звідки все-таки Держстат намалював цю цифру. Насправді, інші проблеми, які не дають Держстату сформувати правильну статистику, полягають в структурі нашого ринку праці. Ну і в методології підрахунку середньої зарплати", - сказав Олексій Кущ.

Він відмітив, що в грудні в частині компаній завжди виплачуються різні премії і бонуси.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Відповідно, Держстати показують, що в грудні, в порівнянні з листопадом, зарплата збільшилася приблизно на 15%. А взагалі індекс зарплати, якщо брати грудень 2020 до грудня 2019 року, виріс приблизно на 10%. І це в умовах кризи. Повернемося до першопричин. Ітак, причина перша - методологія підрахунку. Річ у тому, що коли Держстат рахує середню зарплату, це звичайна формула: в чисельнику це Фонд оплати праці, а в знаменнику ця кількість працівників. Так от, коли Держстат визначає, який же загальний Фонд оплати праці в мільярдах гривень - він включає туди усі виплати, які здійснює працедавець як на користь штатних працівників, так і на користь сумісників", - пояснив економіст.

За його словами, сумісники можуть займати 10-20% від усього персоналу в деяких компаніях. При цьому, в знаменнику чисельність сумісників не враховується.

"Там враховується тільки чисельність штату співробітників, які працюють на постійній основі. Таким чином, в чисельнику у нас Фонд оплати праці усіх працівників, включаючи сумісників і постійних, а в знаменнику у нас чисельність тільки штатних співробітників. Таким чином, шляхом ось таких ось невеликих маніпуляцій, Держстат завищує середню зарплату мінімум на 20-30%", - підкреслив Кущ.

Також нагадаємо, як повідомляв Знай.ua, фактичний прожитковий мінімум удвічі вищий за офіційний.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що українцеві не допомогли ніякі довідки про стаж і робота на пенсії для підвищення виплат: нарахували мізер.