Нарешті уряд звернув увагу на те, що український прожитковий мінімум фактично є непрожитковим. Проте розраховувати на зростання соціальних стандартів не варто на це просто немає грошей.

Про це в програмі «Суть событий» для Знай.uа розповідає журналістка Катерина Котенкова.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував по-новому розраховувати прожитковий мінімум, а саме щоб від нього залежало зростання тільки основних соціальних гарантій: мінімальна зарплата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям тощо. Він заявив, що Міністерство соціальної політики вже розробило пакет законопроектів, які затвердив Кабінет міністрів.

Також пропонується запровадити нормативи для розрахунку соціальних виплат і зборів. Так звані базові величини для соціальних виплат на дітей, соціальних виплат населенню, грошових платежів та стягнень, адміністративних зборів.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

З цього повідомлення Кабміну важко щось зрозуміти навіть експертам. Але вони все ж зрозуміли, що уряд знову «замилює очі» українцям.

Зараз прожитковий мінімум становить 2189 грн. З 1 липня він повинен збільшитися до 2294 грн, а з 1 грудня – до 2393 грн.

Поняття «офіційний прожитковий мінімум» і «фактичний прожитковий мінімум» почали використовувати навіть в Міністерстві соціальної політики та в Державній службі статистики. Фактичний показник виявляється майже вдвічі вищим того, що встановлений законодавчо.

Наприклад, влітку минулого року міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначала, що фактичний прожитковий мінімум в Україні становить понад 4 тис. грн, в той час як офіційний показник на той момент складав 2027 грн.

Економісти впевнені: незважаючи на те, що прожитковий мінімум в Україні занижений до абсурду, навряд чи ми побачимо його зростання в найближчій перспективі.

Прожиткового мінімуму не вистачає для нормального життя людей. Його потрібно збільшувати, але грошей у бюджеті немає.

«Чи будуть нормальні зміни в країні? Чесно, я не вірю. Грошей на те, щоб збільшити прожитковий мінімум, в бюджеті немає. Як вони збираються рахувати по-новому, не знаю. Знову нас обманюють. Реальних змін, думаю, не буде», - констатує журналістка.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Катерина Котенкова розповіла, яких тарифів очікувати українцям найближчим часом.

Раніше українцям показали, як заощадити і не боятися драконівських платіжок.