В Україні класична модель африканського ринку праці, коли люди можуть працювати за 1 долар в день, але при цьому є і висококваліфіковані фахівці із зарплатою в 5 тисяч доларів.

Про це сказав економіст Олексій Кущ у блозі "Чесний погляд на економіку".

"Показник мінімальної зарплати перетворився, фактично, в інструмент додаткового оподаткування малого і середнього бізнесу, коли держава примушує зменшувати конверти, які виплачуються персоналу, і примушують платити більше податків, більше відрахувань до бюджету. Тобто, це як інструмент такого, фіскального навантаження. Таким чином, в Україні, якщо ми подивимося, складається ось така класична модель африканського ринку праці, коли, ось якщо подивитеся, там в екваторіальній Африці люди можуть працювати за 1 долар в день, але при цьому, наприклад, висококваліфіковані фахівці можуть отримувати і 4, і 5 тис. доларів", - сказав Олексій Кущ.

Він відмітив, що це ті люди, яких залучають з-за кордону. Так, інженери або технологи, які працюють в Європі або Америці і отримують удома 5 тис. доларів, в країнах екваторіальної Африки можуть отримувати і 20-40 тис. доларів.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

"Це, до речі, до питання про те, що в Україні є високооплачувані робочі місця. Так, вони є, ці високооплачувані робочі місця, просто їх дуже мало, а претендентів на них стає ще менше, і, відповідно, через це у нас ось така ось африканська модель, коли хорошому інженерові можуть платити декілька тисяч доларів. Але це не означає, що це відбувається, тому що у нас зростання економіки і ми можемо як би притягати висококваліфікованих фахівців. Це говорить про те, що у нас ще залишаються якісь підприємства, які працюють і їм потрібні подібні фахівці, але система освіти цих фахівців фактично не готує", - додав економіст.

Також нагадаємо, як повідомляв Знай.ua, в 2021 році низка країн планує нововведення в плані трудової міграції.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що на думку політолога Руслана Бізяєва, європейці готуються захищати свою фінансову систему.