У січні 2021 року Держекоінспекція розрахувала 14,5 мільйонів гривень збитків, завданих лісам і рослинному світу України внаслідок порушень природоохоронного законодавства.

«Територіальні органи Держекоінспекції провели 293 заходи контролю, виявляючи такі факти, як вирубка дерев, їх пошкодження до ступеня припинення росту, знищення лісосмуг тощо.

Найбільшої шкоди лісовим ресурсам нанесено внаслідок незаконної вирубки дерев, наявності необлікованих насаджень, засмічення лісового масиву та низки інших порушень у ДП «Тульчинський райагроліс» (Вінницька область). Збитки за ці порушення склали 3,6 мільйона гривень. Матеріали за цими фактами направлено до правоохоронних органів для вирішення питання про відкриття кримінального провадження», - розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Посадовець зауважив, що знищення лісів в Україні не втрачає темпів, проте Держекоінспекція докладає всіх зусиль, щоб покласти край незаконним вирубкам.

«Зокрема, торік ми почали співпрацю Національним центром управління та випробування космічних засобів, що дозволить нам отримувати супутникові знімки земної поверхні. Таким чином ДЕІ зможе виявляти незаконні вирубки та навіть фіксувати авто, на яких пересувались порушники», - зазначив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

За словами голови ДЕІ, повністю змінити ситуацію можна лише комплексними змінами законодавства.

«Це, зокрема, підвищення штрафів за порушення природоохоронного законодавства. Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект №4451, який в середньому в десять разів підвищує штрафи за незаконну порубку дерев, пошкодження лісосмуг, знищення підросту в лісах тощо. Законопроектом №3526 передбачено збільшення штрафних санкцій за випалювання рослинності та лісових насаджень», - додав Андрій Мальований.